Linkovi

Žužul: Odbijanje hrvatskog članstva u EU i NATO imalo bi loše posljedice po čitavu regiju (22/1/04) - 2004-01-22


O jučer završenom posjetu hrvatskog izaslanstva glavnom gradu danas piše dnevnik Washington Times. Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Miomir Žužul izjavio je za ovaj list da bi “posljedice za cijeli Balkan mogle biti vrlo negativne, ako se ponovno blokiraju hrvatski napori u vezi članstva u Europskoj uniji i NATO savezu.”

“Odbijanje hrvatskog članstva uništilo bi i viziju za napredak u Srbiji i Bosni i Hercegovini, dok bi i sama naznaka da je Hrvatska dobrodošla u Europsku uniju bila ključna za stabilizaciju prilika u regiji” – rekao je u intervjuu za ovaj washingtonski dnevnik čelnik hrvatske diplomacije.

Ovaj list podsjeća da vladajući HDZ “ima korjene u autoritarnoj političkoj mašineriji” koju je izgradio Franjo Tuđman. “Nova je vlada, međutim, najavila široke tržišne reforme te poručuje da je spremna surađivati s haaškim istražiteljima koji tvrde da neki od optuženika i dalje žive u Hrvatskoj” – navodi se u članku Washington Timesa.

U vezi situacije u Srbiji, gdje su nedavno na izborima za skupštinu većinu osvojili radikali Vojislava Šešelja, Miomir Žužul vjeruje da oni neće biti dio koalicijske vlasti. Međutim, popularnost radikala ipak zabrinjava jer – rekao je šef hrvatske diplomacije – “morate biti zabrinuti ako najveća stranka u susjednoj zemlji želi uzeti polovicu vašeg teritorija.”

Inače, Miomir Žužul je izjavio da je podrška članstvu u Europskoj uniji i NATO savezu u Hrvatskoj najviša, u odnosu na susjedne zemlje. On je također izjavio da je “Hrvatska mala zemlja, no upravo bi ona u regiji mogla postati partner na koga bi se Sjedinjene Države mogle osloniti.” Hrvatska bi time također pridonijela premošćivanju razlika između Amerike i Europe, koje su nastale zbog rata u Iraku – rekao je u intervjuu za Washington Timesu hrvatski ministar vanjskih poslova.

XS
SM
MD
LG