Linkovi

EU GDP tek 72% američkog (22/1/04) - 2004-01-21


Naizgled neuspješan pokušaj Europske unije da do 2010. godine pretekne Sjedinjene Države kao vodeća ekonomija svijeta predmet je izvješća Europske komisije, koje će biti središnja točka ekonomskog summita Unije, u ožujku.

U izvješću se kao glavni razlozi slabih ostvarenja europske ekonomije ističu niska razina ulaganja, slaba produktivnost, slabo javno financiranje, te niska stopa upošljavanja. U izvješću se upozorava da bez značajnih poboljšanja 'Unija ne može dostići Sjedinjene Države, jer je trenutni brutto proizvod Unije samo 72 posto američkog'.

******

Izgradnja novih stambenih objekata u Sjedinjenim Državama i u prosincu je bila veća od očekivane, tako da je prošla godina za građevinski sektor u Sjedinjenim Državama bila najbolja u dva desetljeća. Ukoliko se isti tempo izgradnje nastavi i u ovoj godini, bit će izgrađeno više od dva milijuna novih stambenih objekata. I financijske institucije izvješćuju o rekordnom broju zahtjeva za stambenim kreditima.

******

Na tržištu telekomunikacija na prodaju se nudi kompanija AT&T Wireless. Već su i pristigle prve ponude za kupnju od drugih kompanija koje pružaju usluge mobilne telefonije. Ekonomski analitičari prodaju ove kompanije tumače kao prvi korak u konsolidaciji vrlo konkurentnog tržišta mobilne ekonomije.

XS
SM
MD
LG