Linkovi

Wilkinson: 'Sudbina Saddamova režima poruka je sličnim vladama' (22/1/04) - 2004-01-21


Predsjednikov jučerašnji govor o stanju nacije predstavlja i snažnu poruku i upozorenje svim režimima koji još uvijek nastoje razviti oružje masovnog uništavanja – izjavio je visoki vanjskopolitički dužnosnik Bijele kuće, u razgovoru s našim novinarom Meredithom Buelom.

Savjetnik u Vijeću za nacionalnu sigurnost Jim Wilkinson izjavio je da je jedan od glavnih ciljeva predsjednikova govora bio – poslati poruku režimima koji razvijaju kemijsko, biološko ili nuklearno naoružanje, da imaju alternativu: slijediti primjer Libije koja je obećala da će se dragovoljno odreći izgradnje oružja za masovno uništavanje.

Nakon rata u kojem je uništen režim Saddama Husseina, koji je također razvijao oružje za masovno uništavanje, nitko ne bi trebao sumnjati u američku odlučnost , kada je u pitanju ovaj problem – rekao je Jim Wilkinson.

"Predsjednikova poruka glasi – svakom režimu na raspolaganju stoji IZBOR. Mogu se odlučiti za razvoj takvog naoružanja, na vlastiti rizik. Svoju će zemlju na taj način staviti u veliku opasnost. Primjer za to je Saddam Hussein. Druga opcija je izabrati put boljih odnosa sa Sjedinjenim Državama i međunarodnom zajednicom, pod uvjetom da se odreknu kemijskog, biološkog i nukearnog naoružanja. Predsjednikova poruka glasi – diplomacija je efikasna jedino kada je prati i odlučnost ne samo na riječima, već i na djelu."

Jim Wilkinson, jedan od savjetnika predsjednika Busha, posebno se osvrnuo na odluku Bijele kuće da udvostruči proračun Nacionalnoj zakladi za razvoj demokracije – koja na globalnom planu promiče ljudska prava, vjersku toleranciju, slobodne izbore i slobodu medija. S dodatnih 40 milijuna dolara, ova će se organizacija posebno okrenuti Srednjem istoku.

"Ako pogledate u povijest, režime poput Huseinovog ili Hitlerovog, svaka je diktatura ograničavala kritiku preko medija, kako bi se prikrilo što se stvarno događa. U pravilu, u takvim su zemljama i bila dokumentirana masovna kršenja ljudskih prava, ubojstva silovanja i slično, počinjena od strane pripadnika režima" – rekao je Jim Wilkinson.

Jim Wilkinson je naglasio da predsjednikov govor o stanju nacije posebnu pozornost poklanja situaciji u novooslobođenim zemljama poput Afganistana i Iraka, gdje će Sjedinjene Države nastaviti pomagati u dugoročnom razvoju demokracije, kao i u obniovi tih društava. "Predsjednik Bush uvjeren je da je i u tim zemljama moguć razvoj demokratskog političkog sustava – bez obzira na njihovu povijest kojom su dominirali sukobi i nasilje” – izjavio je Jim Wilkinson.

XS
SM
MD
LG