Linkovi

Hrvatski državni dužnosnici na Capitol Hillu lobiraju za članstvo u NATO-u (21/1/04) - 2004-01-21


Predsjednik hrvatskog Sabora Vladimir Šeks i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul sinoć su u američkom Kongresu nazočili govoru predsjednika Busha o stanju nacije. Prije toga su se sastali s nekoliko kongresmena i senatora tražeći potporu za približavanje Hrvatske NATO savezu. Danas ih očekuje i razgovor s državnim tajnikom Colinom Powellom.

Senator Richard Lugar, predsjedatelj Odbora za vanjsku politiku, imao je duži razgovor s hrvatskim izalsnastvom koje je izrazilo zadovoljstvo s onim što je rečeno. Senator Lugar nije želio dati izjavu za medije. Sugovornici Vladimira Šeksa i Miomira Žužula bili su i senator Jon Kyl, te kongresmeni George Radanovich i Dana Roherbacher koji je nakon sastanka izjavio da "smatra da ne postoje nikakve prepreke da Hrvatska bude primljena u NATO savez."

Doug Bereuter, predsjednik Pododbora za Europu u sklopu Odbora Zastupničkog doma za vanjsku politiku, ujedno je i čelnik Parlamentarne skupštine NATO saveza i u toj funkciji uskoro treba posjetiti Hrvatsku kako bi se iz prve ruke uvjerio u kojoj mjeri Hrvatska ispunjava usvjete za ulazak u sjevernoatlansku organizaciju. On je izjavio da se "Hrvatska kreće u pravom smjeru. "Mi smo ohrabreni s onim što je urađeno" - izjavio je ovaj utjecajni američki kongresmen te dodao:

"Ja ću imati prilike sve to i sam vidjeti. Razgovarat ću s političkim i vojnim čelnicima, novinarima, članovima nevladinih organizacija…Još je prerano reći jesu li Sjedinjene Države spremne u potpunosti Hrvatskoj dati potporu za ulazak u NATO, jer se moramo, zajedno s ostalim članicama saveza, uvjeriti ispunjava li Hrvatska sve što se od nje traži. Uvjereni smo da Hrvatska u tom procesu napreduje i treba imati na umu da se u tom procesu ide korak po korak. No, ukoliko Hrvatska nastavi s ispunjavanjem uvjeta mislim da je realnost da bude primljena u sljedećem krugu proširenja. Hrvatska će biti jedna od vodećih kandidata za ulazak u NATO savez."

Kongresmen Bereuter bio je jedan od brojnih gostiju na prijemu kojeg je za hrvatsko izaslanstvo pripremila washingtonska lobistička organizacija Livingston Group, u kojoj je svojevremeno bio angažiran Miomir Žužul. Njemu su gosti na primanju koje je održano u prostorijama Livingstone Group pružili punu potporu u radu, naglasivši kako smatraju da će on znatno unaprijediti američko-hrvatske odnose, dok su se Vladimiru Šeksu zahvalili na onome što je učinio u zaštiti ljudskih prava u Hrvatskoj.

Gospodin Šeks je, pak, u obraćanju okupljenima istaknuo kako će Hrvatska biti snažan partner Sjedinjenim Državama u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Od današnjih susreta, koje će imati gosti iz Zagreba, izdvojimo popodnevni razgovor s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom nakon čega hrvatsko izaslanstvo treba otputovati iz Washingtona.

XS
SM
MD
LG