Linkovi

Hrvatska od američkog Kongresa traži rezoluciju podrške za ulazak u NATO (21/1/04) - 2004-01-20


Drugog dana boravka u Washingtonu predsjednik hrvatskog Sabora Vladimir Šeks i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, koji večeras u Kongresu nazoče govoru predsjednika Busha o stanju nacije, imali su nekoliko susreta u Zastupničkom domu i Senatu. Središnja tema razgovora je približavanje Hrvatske NATO savezu.

Prvi sugovornik hrvatskog izaslanstva bio je kongresmen Dana Rohrabacher, član kongresnog Odbora za vanjsku politiku i vrlo dobar poznavatelj prilika u Hrvatskoj. Novinare je zanimalo njegovo mišljenje o mogućnostima ulaska Hrvatske u NATO savez: „Sjedinjene Države žele mir na Balkanu i ja vjerujem da je učlanjenje Hrvatske u NATO savez od vitalnog značaja za održavanje mira u toj regiji. Imati Hrvatsku kao članicu Europske Unije i NATO saveza bit će jako korisno za Hrvatsku i ja osobno dajem jaku potporu u tom pravcu.”

Kongresmen Rohrabacher je naglasio da i ostali članova Odbora za vanjsku politiku razumiju situaciju na jugoistoku Europe i da podržavaju takvu odluku. Na pitanje što su glavne prepreke ulasku Hrvatske u NATO, naš sugovornik kaže: „Ne znam. I meni izgleda potpuno logično da Hrvatska bude dio NATO saveza zato jer je to zemlja koja želi živjeti u miru sa susjedima, ima demokratsku vladu i želi biti godpodarski prosperitetna zemlja. Ne vidim nikakvih prepreka.”

Vladimir Šeks i Miomir Žužul bili su vrlo zadovoljni razgovorima, a tijekom dana razgovarali su i s kongresmenom Georgeom Radanovichem, te sa senatorom Jonom Kylom. Na svim ovim razgovorima dominantna tema je – Hrvatska i NATO, a ministar Žužul objašnjava što je temeljni cilj svih ovih susreta: ”Mi ćemo pokušati dobiti rezolucije od Zastupničkog doma i od Senata kojima bi američki Kongres iskazao jasnu potporu za ulazak Hrvatske u punopravno članstvo NATO saveza. Vjerujemo da te rezolucije mogu biti izrazito važan izraz podrške ne samo prema američkoj administraciji nego i prema svim ostalim državama-članicama ukoliko uspijemo te rezolucije dobiti prije summita NATO saveza u Istanbulu u lipnju ove godine. Ukoliko to sotvarimo to će biti veliki uspjeh i korak naprijed.”

Pred njima je i sastanak sa senatorom Richardom Lugarom, predsjedateljem senatskog Odbora za vanjsku politiku, zatim u Bijeloj kući sa Danom Friedom, višim savjetnikom u Vijeću za nacionalnu sigurnost da bi današnje aktivnosti okončali susretom sa petnaestak kongresmena i senatora koji pružaju podršku Hrvatskoj u njezinim nastojanjima za ulazak u transtlanske institucije. Naravno, večeras je glavni dogadjaj govor predsjednika Busha o stanju nacije. I sutra slijedi niz razgovora u Kongresu i State Departmentu, a Vladimira Šeksa i Miomira Žužula primit će i američki državni tajnik Colin Powell.

XS
SM
MD
LG