Linkovi

Steve Fossett - oko svijeta za 80 sati (21/1/04) - 2004-01-20


Steve Fossett je poznat po sklonosti opasnom životu. Ovaj američki avanturist trenutno drži više od 80 plovnih i letačkih rekorda. On je prvi u svijetu preletio oko čitave Zemlje u balonu, u podvigu koji mu je uspio iz šestog pokušaja, 2002. godine.

U travnju, Steve Fossett planira pokušati još jedan solistički letački poduhvat: prvi let oko svijeta na jednom jedinom rezervoaru goriva. Prije osamnaest godina - 1986 -, letjelica Voyager s pilotom Dickom Rutanom, napunjena gorivom, zaokružila je oko svijeta za devet dana, bez slijetanja, zasluživši sebi mjesto u Nacionalnom muzeju aeronautike, a svom pilotu, umirovljenom pukovniku američkog zrakoplovstva, mjesto u povijesti zrakoplovstva. Sada Steve Fosset planira izvesti takav let, ali sam i za samo 80 sati.

Njegov je pomoćnik i rezervni pilot Sir Richard Branson, osnivač i predsjedatelj avioprijevozničke kompanije Virgin Atlantic Airlines. Obojica su sigurni da ključ uspjeha leži u novoj jednomotornoj mlaznoj letjelici. Izgrađena od novih kompozitnih materijala, letjelica 'GlobalFlyer' može ponijeti četiri puta više goriva nego što je sama teška i, - kako se nadaju aspiranti na novi rekord -, ostati u zraku 80 sati.

Premda je mlazni motor kompanije Williams poznat po svojoj pouzdanosti, Steve Fossett priznaje da se njegov let mirne duše može smatrati 'visokorizičnim poduhvatom'. Pri polijetanju, 'GlobalFlyer', kojemu je raspon krila 35 metara, nosit će 8 tona goriva. Za otprilike tri sata, dostići će letnu visinu od 14 tisuća metara. Jedan od najopasnijih trenutaka bit će upravo polijetanje, jer će tada po prvi puta zrakoplov biti opterećen na samoj granici svoje nosivosti.

Sam Fossett provest će čitavo vrijeme leta stisnut u pilotsku kabinu dužine 2 metra i 10 centimetara, doslovce uguranu između dva krila. Očekuje se, naravno, da svih 80 sati ostane i budan. Već je izrađen i detaljan plan leta, tako da će sve ići po planu, osim ako ne posustane zdravlje gospodina Fossetta. U tom će slučaju doći do odgode, jer njegova zamjena Sir Richard Branson još uopće nema pilotsku dozvolu.

XS
SM
MD
LG