Linkovi

Hrvatsko veleposlanstvo u Washingtonu priredilo prijem za visoke hrvatske državne dužnosnike (20/1/04) - 2004-01-20


Predsjednik hrvatskog Sabora Vladimir Šeks i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul - koji će večeras nazočiti obraćanju predsjednika Busha američkom Kongresu o stanju nacije - bili su gosti na prijemu u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu.

U hrvatskom veleposlanstvu bilo je mnogo gostiju, lijepa i svečarska atmosfera, bezbroj razgovora... Po svemu sudeći ugodno diplomatsko čavrljanje izmedju sadašnjeg veleposlanika Republike Hrvatske u Americi Ivana Grdešića i bivšeg Miomira Žužula, sadašnjeg ministra vanjskih poslova, završava izjavama za Glas Amerike. Ministar Žužul govori o važnosti State of Union, odnosno večerašnjem govoru predsjednika Busha o stanju nacije: "Mislim da je vašim slušateljima i gledateljima nepotrebno objašnjavati važnost predsjednikova godišnjeg govora o stanju nacije. Hrvatski su veleposlanici uvijek nazočni tom događaju, no ovo je prvi put da je pozvan neki visoki državni dužnosnik iz Hrvatske, poput predsjednika Sabora. To daje događaju jednu posebnu dimenziju. Osim toga, imat ćemo cijeli niz sastanaka sa nekoliko senatora, nekoliko kongresmena... Mislimo da ovo predstavlja jedan dosta veliki korak u našim bilateralnim odnosima."

Vladimir Šeks kao prvi čovjek hrvatskog Sabora imat će priliku sastat se sa svojim kolegama iz američkog Kongresa. Gledateljima i slušateljima Glasa Amerike obratio se ovim riječima: "Ovo je prvi posjet mene kao predsjednika hrvatskog Sabora, kao i ministra vanjskih poslova, na poziv američkog Kongresa. To je veliko priznanje Hrvatskoj. Ne samo čast, nego i jedno veliko priznanje. Suradnja između američkog Kongresa i hrvatskog Sabora trebala bi biti nastavljena na razini povezivanja odbora obaju parlamenata, trebala bi dovesti do produbljivanja i jačanja hrvatsko-američkih odnosa i suradnje. Mislim da je ovo jedan dobar i značajan iskorak."

Domaćin prijema bio je veleposlanik Ivan Grdešić, koji već dugo vremena radi na pripremi summita NATO saveza, koji se u lipnju treba održati u Istanbulu, a na kojem bi Hrvatska mogla dobiti priliku da joj se vrata te sjevernoatlanske političke i vojne organizacije – širom otvore. Veleposlanik Grdešić je za Glas Amerike izjavio: "Sastanci ministra vanjskih poslova i predsjednika Sabora usmjereni su na intenziviranje naseg pristupa NATO savezu. Tu je odlučna uloga američkog Senata. Zbog toga će ti sastanci, pogotovo sastanak s predsjedateljem senatskog Odbora za vanjsku politiku Richardom Lugarom, biti korisni. Bit će to uvod u intenzivnu kampanju koja vodi k summitu NATO saveza u Istanbulu, koji se održava u šestom mjesecu. Hrvatski je interes da se pomaknemo od vremena Praga, kada su vrata bila otvorena, no za Hrvatsku to sada nije dovoljno, jer mislimo da istanbulski summit treba pružiti više od same politike otvorenih vrata. To je jedan konkretniji, izvjesniji kalendar realizacije naših aspiracija da postanemo članica NATO saveza. Bit će cijeli niz razgovora koji će se ovdje voditi, i oni su usmjereni primarno tom cilju."

Jednu od "glavnih uloga" u pripremi prijema u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu uvijek ima Ivo Svirčić, kuhar veleposlanstva, čija su jela kušali mnogi diplomati, premijeri, ministri i ostali uglednici. Čime je poslužio sinoćnje uzvanike? "Imamo naše hrvatske specijalitete, iz svih krajeva: istarski rižot, splitski bijeli rižot, imamo janjetinu, blitvu, dvije vrste pašte, nekoliko slavonski specijaliteta, a i imamo i bijelu paštu na zagrebački."

Prijem u hrvatskom veleposlanstvu Republike Hrvatske u Washingtonu bio je ugodan, koristan i – ukusan! Danas Vladimir Šeks i Miomir Žužul imaju niz razgovora u američkom Senatu i Zastupničkom domu: od kongresmena Dane Rohrabachera i Georgea Radanovicha do senatora Jona Kyla i Richarda Lugara, koji je predsjedatelj senatskog Odbora za vanjsku politiku. Tema razgovora – približavanje Hrvatske NATO savezu.

XS
SM
MD
LG