Linkovi

Danas govor predsjednika Busha o stanju nacije (20/1/04) - 2004-01-20


Predsjednik Bush dorađuje posljednje detalje ovogodišnjeg govora o stanju nacije koji će održati večeras na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa. Ovo će vjerojatno biti najsveobuhvatniji predsjednički govor u ovoj godini. U obraćanju članovima oba doma Kongresa predsjednik Bush će iznjeti popis svojih prioriteta na planu domaće i vanjske politike.

Ovogodišnji govor uslijedit će svega dan nakon što su demokrati počeli proces biranja svog predsjedničkog kandidata u saveznoj državi Iowi. Bijela kuća je nagovjestila da predsjednik namjerava skrenuti pozornost javnosti s demokrata na njegova dosadašnja postignuća, a i iznjet će i svoju viziju budućnosti. Dužnosnici predsjednikovog ureda kažu da će večerašnji govor biti usmjeren ka budućnosti, ali u njemu će se podsjetiti i na uspjehe postignute u protekle tri godine.

Očekuje se da će se predsjednik Bush najviše zadržati na dvije teme: nacionalnoj sigurnosti i ekonomiji. Uvid u svoj govor predsjednik je ponudio u subotnjoj radijskoj poruci naciji kada je rekao da Amerika ispunjava svoje prioritete, suprotstavljajući se opasnostima u inozemstvu i širenju prosperiteta kod kuće.

U demokratskom odgovoru čelnici demokrata na Capitol Hillu kritizirat će predsjednika Busha zbog slabog otvaranja novih radnih mjesta i njegove vanjske politike. Predsjednikovom govoru nazočit će brojni gosti iz Sjedinjenih Država i inozemstva, a među njima će biti i predsjednik hrvatskog Sabora Vladimir Šeks i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

XS
SM
MD
LG