Linkovi

Nakon trzavica i sporenja, Amerika želi UN u Iraku (19/1/04) - 2004-01-19


Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan sastao se s čelnicima Iračkog vladajućeg vijeća i koalicije predvođene Sjedinjenim Državama kako bi se dogovorila uloga svjetske organizacije u tranziciji vlasti u Iraku.

Koalicijski plan za ponovnu uspostavu iračkog suvereniteta zapao je u probleme. Očekuje se da će vodeći američki dužnosnik u Iraku, Paul Bremmer, pokušati uvjeriti svjetsku organizaciju da iskoristi svoj znatan utjecaj, ugled i sredstva kako bi pomogla u tom procesu.

Stručnjak za Srednji istok na sveučilištu Columbia, Gary Sick, među onima je koji vjeruju da je administracija predsjednika Busha vjerovala u početku da može upravljati tranzicijom vlasti u Iraku bez Ujedinjenih naroda. Međutim, kako kaže, dužnosnici u Washingtonu sada shvaćaju da im je potrebna potpora svjetske organizacije: "Vjerujem da Sjedinjene Države pokušavaju veoma snažno uključiti Ujedinjene narode u prijelaz vlasti u Iraku. U početku je, kao što znamo, bilo dosta trzavica zato što Sjedinjene Države nisu bile voljne prepustiti toliko ovlasti koliko su Ujedinjeni narodi vjerovali da im je potrebno."

Među prvim stvarima koje gospodin Bremer želi od glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, Kofija Annana, jest da uvjeri Iračane da bi održavanje izbora u neposrednoj budućnosti bilo pogrešno. Čelnik većinske šiitske zajednice u Iraku, ajatolah Ali al-Sistani želi da se održe izravni izbori prije 30. lipnja za kada je zakazan transfer vlasti. Gospodin Annan već je napisao pismo u kojem se protivi održavanju ranih izbora.

No glasnogovornik Ujedinjenih naroda, Fred Eckhardt, kaže da glavni tajnik svjetske organizacije ostaje čvrst u stavu da se predaja suvereniteta mora promptno provesti: "Neće biti lako realizirati transfer suvereniteta do 30. lipnja, ali vjerujem da je to cilj kojeg svi želimo vidjeti ostvarenog. Mi želimo surađivati kako bi se on postigao u zadanom roku, ako je to moguće."

Gary Sick sa sveučilišta Columbia kaže da će razina uspjeha razgovora koji će se održati u ponedjeljak pokazati koliko je veliku ulogu koalicija voljna dati Ujedinjenim narodima u vođenju procesa transfera suvereniteta i kasnije normalizacije. On naglašava da sama činjenica o održavanju razgovora pokazuje da Bushova administracija razumije da joj je potreban legitimitet svjetske organizacije. Ujedinjeni narodi – kaže Gary Sick – govore u ime međunarodne zajednice, a Sjedinjene Države su došle do zaključka da je ovaj legitimitet vrijedan visoke cijene.

XS
SM
MD
LG