Linkovi

Sigurnost u Iraku (20/1/04) - 2004-01-19


Kada je koalicija predvođena Sjedinjenim Državama oslobodila Irak, na ulicama nije bilo iračkih policajaca. Danas, iračka policija ima više od 60 tisuća pripadnika. Za razliku od brutalne prakse bivšeg režima stranke Baath, nova iračka policija obučena je da poštuje ljudska prava. * Prema američkim dužnosnicima, u Bagdadu su u srpnju prošle godine počinjena 92 ubojstva. U listopadu, broj ubojstava pao je na 24.

Jedna anketa provedena ovaj mjesec pokazala je da irački narod ima više povjerenja u iračku policiju, nego u bilo koju drugu instituciju sigurnosti. 86 posto ispitanika kazalo je da želi vidjeti više iračkih policajaca u svojim četvrtima. * Nova iračka vojska također prolazi kroz obuku. Daniel Senor, visoki savjetnik koalicijske prijelazne vlasti, izjavio je da snage sigurnosti, uključujući vojsku, predstavljaju različite iračke etničke i vjerske skupine.

"Do sada su obuku završila dva bataljuna nove iračke vojske. Treći bataljun trebao bi završiti obuku 24. siječnja. Četvrti se već regrutira. Do rujna, obuku bi trebalo završiti ukupno 27 bataljuna."

Irački civilni obrambeni korpus zajedno s koalicijskim snagama rade na eliminiranju ostataka starog režima i stranih terorista koji su se infiltrirali u Irak. Irački graničari su razmješteni na položaje, a snage za zaštitu diplomatskog osoblja upravo se obučavaju. "Vrlo je važno," rekao je gospodin Senor, "da sigurnost u Iraku održavaju Iračani."

"Drago nam je da možemo reći da danas ima više Iračana koji održavaju sigurnost Iraka, nego što ima Amerikanaca koji to rade. To nam je prioritet, koji utječe na sve ostalo. Utječe na našu sposobnost da pokrenemo ekonomski oporavak i da radimo s Vijećem sigurnosti na normalizaciji stanja. Sigurnost je od kritične važnosti za sve to."

Kako je jednom novinaru rekao Ameen Khazaal Khalif, jedan irački policijski časnik, "Nećemo posustati u obavljanju naših dužnosti."

XS
SM
MD
LG