Linkovi

Washingtonske 'kuće duhova' (20/1/04) - 2004-01-19


Po mnogima, Washington pruža najveću koncentraciju 'kuća duhova' u Americi. Od svih njih najpoznatije su upravo i politički najvažnije zgrade u zemlji - Capitol, sjedište Kongresa, te Bijela kuća.

Predsjednička rezidencija obiluje svjedočanstvima o duhu Abrahama Lincolna, koji, uglavnom vrlo mirno, prati zbivanja prve kuće Amerike. Među onima koji su ustvrdili da su ga vidjeli bila je čak i negdašnja prva dama Eleanor Roosevelt, koja je rekla da je često viđala njegovu sjenu kako ju promatra dok kasno navečer radi. Najupečatljivije svjedočanstvo je bilo ono svojedobne gošće u Bijeloj kući, carice Wilhelmine, koja je, odgovorivši na kucanje, otvorila vrata svoje odaje i ugledala prikazu predsjednika Lincolna, na što se - onesvijestila. Manje uzbuđenja izazvala je, u vrijeme predsjednika Tafta, bivša prva dama - točnije njezin duh - Abigail Adams. Nju je više članova obitelji Taft vidjelo kako u nekoliko navrata prolazi kroz zatvorena vrata Istočne sobe.

Sjedište Kongresa, Capitol, prema brojnim očevicima, dom je čitavom nizu što nezadovoljnih, što zabrinutih duhova iz američkog političkog života. Recimo, podrum zgrade mjesto je gdje se često viđa - barem tako tvrde stručnjaci za duhove - prikaza francuskog inžinjera Pierrea L'Enfanta, koji je izradio urbanistički plan Washingtona. No, dizajnirajući, prema željama tadašnjeg predsjednika Georgea Washingtona, ulice široke tridesetak metara, i još šire avenije, on je srušio kuću jednog moćnog uglednika, jer je 'zaklanjala pogled'. Na to ga je predsjednik Washington otpustio, a Kongres odbio platiti mu već obavljeni posao. Njegov duh, tako, već više od dvjesto godina čeka da mu se plati posao, a za to vrijeme, kažu očevici, kod svake predložene promjene ulica, čuje se njegovo glasno stenjanje i uzdisanje.

Hodnicima Capitola, navodno, prolaze i duhovi političara čije su karijere prerano ugasle: predsjednika Abrama Garfielda, ubijenog u atentatu nakom samo četiri mjeseca mandata, te dopredsjednika Henryja Wilsona, koji je umro od upale pluća, nakon što se okupao u mrzloj kupaonici svog ureda. S druge strane, niti duh ubojice predsjednika Garfielda nema mira - njega se viđa na stepenicama koje vode u Capitol.

XS
SM
MD
LG