Linkovi

Revizija Atkinsove dijete: manje mesa i masti (20/1/04) - 2004-01-19


Niti dijetama za mršavljenje se ne može vjerovati da se neće promijeniti … U najmanju ruku tako pokazuje primjer slavne Atkinsove dijete.

Nakon što su godinama savjetovali kandidatima za mršavljenje da jedu koliko hoće mesa, jaja i masti, propagatori Atkinsove dijete sada kažu da bi osobe koje slijede prehrambene savjete preminulog dr. Atkinsa trebale u svojoj prehrani ograničiti količine takozvanog 'crvenog' mesa i zasićenih masti. Dakle, manje govedine, svinjetine, janjetine, sira i maslaca, a više ribe i piletine.

U odgovor na višegodišnje kritike liječnika da bi prehrana s malo ugljikohidrata, ali mnogo masti mogla povećati rizik od srčanih bolesti, direktorica znanstveno-obrazovnog odjela kompanije Atkins Nutritionals Colette Heimowitz održava seminare diljem Amerike u kojima zdravstvenim djelatnicima objašnjava da bi samo 20 posto dnevnog kalorijskog unosa trebalo potjecati od zasićenih masti.

Predstavnici kompanije, koju je osnovao dr. Robert Atkins, kažu da je guru mesne dijete uvijek tvrdio da se trebaju jesti i druge stvari, a ne samo meso.

Posljednjih par godina, popularnost Atkinsove dijete je dosegla neslućene razmjere, što se odrazilo i na porast prodaje govedine, te povećanje prometa u restoranima specijaliziranim za meso s roštilja. Knjiga dr. Atkinsa "Nova revolucija u dijeti", prvi puta objavljena 1992. godine, u svom je najnovijem izdanju na prvom mjestu liste bestsellera lista "New York Times", a ukupno je prodano 15 milijuna primjeraka. Kompanija Atkins Nutritionals ostvarila je 2002. godine stotinu milijuna dolara prihoda.

XS
SM
MD
LG