Linkovi

Žužul iseljenicima: 'Ulažite u Hrvatsku kako bi zaradili' (20/1/04) - 2004-01-19


Predsjednik hrvatskog Sabora, Vladimir Šeks i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, koji su na poziv američkog Kongresa doputovali u Sjedinjene Države sutra će Washingtonu na sjednici oba kongresna doma prisustvovati govoru predsjednika Busha o stanju nacije.

Hrvatsko izaslanstvo nastojat će ojačati odnose Hrvatske i Sjedinjenih Država i zatražit će potporu Američkog kongresa brzom ulasku Hrvatske u NATO savez - rekao je ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Miomir Žužul – obraćajući se novinarima po dolasku u Sjedinjene Države.

“Mi smatramo da je uistinu interes hrvatske države i svih građana Hrvatske imati dobre i čvrste odnose sa Sjedinjenim Državama. Nova hrvatska Vlada ne bira između Sjedinjenih Država i Europske unije. Ta dilema je lažna, ona ne postoji. Hrvatska želi u Europsku uniju i NATO savez, ali želi i čvrste prijateljske odnose sa Amerikom” - naglasio je gospodin Žužul rekavši da će i dosadašnja američko-hrvatska spornih pitanja, poput odnosa prema Iraku i Sporazuma o neizručivanju Amerikanaca Međunarodnom kaznenom sudu, biti teme na bilateranim razgovorima u Washingtonu.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks je, obraćajući se hrvatskom iseljeništvu u New Yorku, rekao da će nova vlast raditi na uspostavi i produbljivanju sada zamrlih veza Hrvatske i iseljeništva osobito stvaranjem političkih i zakonskih pretpostavki, da će olakšavati ulaganja iseljenika u hrvatsko gospodarstvo i primjenu njihovih znanja i sposobnosti.

Obraćajući se brojnim iseljenicima na susretu u hrvatskom centru u New Yorku ministar Žužul je naglasio da su prošla ona vremena kada se od iseljenih Hrvata jedino očekivalo da šalju novac u domovinu te da sada oni trebaju ulagati u svoju zemlji kako bi ostvarili zaradu. Odgovarajući na pitanje jednog posjetitelja Vladimir Šeks je naglasio da je korupcija rak rana hrvatskog društva te je najavio oštre mjere u borbi protiv korupcije i sukoba interesa:” Mi smo izradili jedan protukorupcijski program koji sada ide u primjenu. Osim oštrijih kažnjavanja onih koji daju ili primaju mito, odnosno onih koji zlouporabom položaja posreduju u takvim poslovima, idemo i na spriječavanju sukoba interesa. Imamo jedan zakon, ali trebat će nam novi i jači. Svrha i smisao toga je da za svakog javnog dužnosnika, od općine, grada, lokalne samouprave, pa do saborskog zastupnika i ministra u vladi, bude precizno jasno čime se takva osoba smije, a čime ne smije baviti. Miješanje politike i poslova jedan je od izvora korupcije. Dakle, prvo treba točno razdijeliti da se ja kao zastupnik ne smijem i ne mogu baviti odredjenim poslovima, niti gospodin Žužul kao ministar, jer u suprotnom to dovodi u sumnju vjerodostojnost bilo koga tko obnaša javnu dužnost!”

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul je, u odgovoru na postavljeno pitanje o odnosima sa Slovenijom, rekao sljedeće: “Mi sa Slovenijom imamo dobre odnose, što potvrdjuje i povijest, ali imamo i problema u uzajanim odnosima. Mi smo kao nova hrvatska vlada krenuli u pokušaj rješavanja tih problema, ali s jasnim principom – niti vlada niti sabor, nitko nema prava pregovarati o hrvatskom teritoriju niti smo s tim ušli u pregovore niti ćemo ikada ući niti ćemo to prihvatiti. Ukoliko bilo tko misli da ćemo prijateljstvo plaćati vlastitim teritorijem, taj se prevario!”

Šef hrvatske diplomacije je rekao da je na razgovorima slovenskoj strani predočeno to načelo hrvatske strane u pregovorima, ustvrdivši da je dogovoreno da se, o onome u čemu ne bude moguć sporazum između Hrvatske i Slovenije, ide na medjunarodnu arbitražu.

XS
SM
MD
LG