Linkovi

Sundance 'zagrizao' u McDonald's (20/1/04) - 2004-01-19


Kritički intonirani dokumentarac Morgana Spurlocka "Super Size Me", koji je nedavno prikazan na festivalu neovisnog filma Sundance, mogao bi postati ovogodišnjim hitom, poput prošlogodišnjeg "Bowling for Columbine", redatelja Michael Moorea.

Tema filma "Super Size Me" je poslovna i kulinarska praksa McDonald's, najvećeg svjetskog lanca restorana brze hrane, kao i posljedice ovisnosti o brzoj hrani. Morgan Spurlock je materijalu pristupio na originalan način - 30 dana jest će jedino McDonaldsove proizvode, pa što bude!

Nakon mjesec dana - 13 kilograma teži - odlazi svom liječniku opće prakse, koji, naravno, nije oduševljen. Temeljni krvni nalazi su radikalno pogoršani, a u opasnosti je i jetra, s prvim naznakama pojave ciroze. "Liječnik ovako nešto nije vidio. Šećer, sol i masnoća skoro su me ubili. Liječnik mi je rekao da mi jetra izgleda poput jetre alkoholičara" - kaže Morgan Spurlock, koji je u međuvremenu "skinuo" dobivenih 13 kilograma.

Morgan Spurlock se posebno bavi McDonaldsovom marketinškom strategijom, koja naglasak stavlja na reklame namijenjene djeci te na nazočnost u školskim kafeterijama.

Za film "Super Size Me" zainteresirani su mnogi distributeri, međutim, neki od njih brinu zbog mogućih tužbi McDonaldsa, a i zbog toga što ova korporacija raspolaže milijardama dolara za vlastitu reklamnu kampanju, kojima se mogu "nagrađivati" neki, a "kažnjavati" drugi distributeri.

"McDonald's sasvim sigurno neće biti presretan kada na filmu vidi Morgana Spurlocka kako - nagnuvši se kroz prozor automobila - povraća, nakon što je pojeo 'Happy Meal'" - piše na web-stranici televizijske mreže Fox.

No, sasvim je sigurno da će Spurlockov dokumentarac - snimljen za 200 tisuća dolara - postati nekom vrstom kult ostvarenja, baš kao i filmovi Michaela Moorea.

XS
SM
MD
LG