Linkovi

Dan Martina Luthera Kinga (19/1/04) - 2004-01-19


Sjedinjene Države, njezine saveznice i prijatelji uključeni su u globalni rat protiv terorista. Kao što je jednom rekao Martin Luther King, čelnik borbe za građanska prava i dobitnik Nobelove nagrade za mir: 'Nepravda bilo gdje prijetnja je pravdi svugdje.' Devetnaestog siječnja, Sjedinjene Države obilježavaju državni praznik u čast dr. Kinga.

Sjedinjene Države priznaju 'trajnu istinu' u riječima Martina Luthera Kinga, rekao je predsjednik Bush i dodao: 'Ponovno ističemo našu predanost načelima pravde, jednakosti, prilika za sve, za koje se zalagao i vlastitim ih primjerom veličao dr. King.'

Dr. Martin Luther King, baptistički svećenik, bio je u svijetu jedan od najpoznatijih zagovornika nenasilnih društvenih promjena. Primjenjujući načelo nenasilnosti u pokretu za građanska prava u Sjedinjenim Državama, dr. King je propovijedao rasnu jednakost u vrijeme kada su američki crnci još uvijek bili žrtve segregacije i diskriminacije. Tijekom pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, on je putovao uzduž i poprijeko Sjedinjenih Država i diljem svijeta, održavši stotine govora u kojima se zalagao za nenasilje.

Poruka tolerancije dr. Kinga urodila je ogromnim promjenama u Sjedinjenim Državama. Jedan od njegovih najpoznatijih govora onaj je iz ljeta 1963, tijekom 'Marša u Washington u potrazi za radom i slobodom':

"Svoju borbu uvijek moramo voditi s dignitetom i disciplinom. Ne smijemo dopustiti da naš kreativni prosvjed degenerira u fizičko nasilje. Svaki put iznova moramo se uzdići do uzvišene razine na kojoj sili nasilja odgovaramo silom duha."

Martin Luther King je pozivao ne na mržnju, nego na razum, ne na gnjev, nego na savjest. Godine 1968, pao je kao žrtva atentata, u dobi od 39 godina. Kao što je rekao predsjednik Bush, 'Zahvaljujući nastojanjima heroja poput Martina Luthera Kinga i drugim hrabrim ženama i muškarcima u pokretu za građanska prava, naša je zemlja postigla ogroman napredak u borbi protiv rasizma i izgradnji društva koje je mnogo bliže svojim demokratskim idealima.'

XS
SM
MD
LG