Linkovi

del Ponte: Mislim da će Sanader održati obećanje (18/1/04) - 2004-01-18


Ante Gotovina bio je u Hrvatskoj sve do kraja rujna prošle godine, tvrdi Carla del Ponte. O dijelovima tužiteljičinog interviewa belgijskom dnevniku La Libre Belgique izvještava Lada Stipić–Niseteo.

Prema podacima dostupnim Tužiteljstvu bjegunac Ante Gotovina skrivao se u Hrvatskoj do kraja rujna prošle godine. Od tada Tužiteljstvo ima manje informacija - izjavila je u interviewu belgijskom dnevniku La Libre Belgique glavna tužiteljica haaškog Tribunala za ratne zločine Carla del Ponte.

Tužiteljica smatra problemom da Gotovinu podržava, kako je kazala, "dio hrvatskih vlasti", uspoređujući to s potporom generalu Mladiću u nekim vojnim krugovima u Srbiji.

Tužiteljica ipak očekuje promjene na bolje. U intervjuu je rekla: "gledajte što se zbiva u Hrvatskoj - kada je HDZ pobijedio na izborima mnogo je ljudi zavikalo da su se vratili nacionalisti ali premijer Ivo Sanader nije imao primjedbi na suradnju s Tribunalom i mislim da će održati obećanje".

Do kraja godine, potvrdila je Carla del Ponte, biti će objavljene sve preostale optužnice za slučajeve na kojima rade istražitelji Tužiteljstva. Optužnice se odnose na "sve zemlje i sve narode". Na njima neće biti novih visokih dužnosnika u Srbiji, ali, veli tužiteljica, "trebamo zaokružiti značajne dosjee u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, na Kosovu i u Makedoniji".

Rješavanje slučaja Gotovina od bitnog značaja za završetak procesa ratifikacije sporazuma EU i Hrvatske a što je, opet, vezano uz objavu procjene – ili avisa - europske Komisije je li Hrvatska spremna na pregovore s Unijom. Presudno će stoga za status hrvatskih integracijskih napora i u Uniji i u Atlantskom savezu biti što će o kvaliteti suradnje u ožujku izvijestiti glavna tužiteljica.

XS
SM
MD
LG