Linkovi

Washington Post: 'Sve nade u civiliziranost na Capitol Hillu pokopane' (18/1/04) - 2004-01-18


Predstojeći govor o stanju zemlje, pred Kongresom, u utorak, poslužiti će predsjedniku Bushu kao odskočna daska za formuliranje glavnih točaka svoje predizborne kampanje, citira predsjednikove kritičare najtiražniji američki dnevni list "USA Today". S ekonomijom u rastu, jačanjem burzovnih tržišta i Saddamom Husseinom iza rešetaka, optimistički govor s pozivom 'ali možemo još i više, još i bolje', predsjedniku neće biti nimalo težak, piše USA Today, ali dodaje i spreman odgovor demokrata: sadašnji predsjednik ima najgore rezultate po pitanju radnih mjesta još od Herberta Hoovera, a i pokazao se potpuno nespremnim na uvjete poslijeratnog Iraka, gdje je broj vojnih žrtava dostigao 500. No, ističe se u članku, govor o stanju zemlje predsjedniku daje šanse da pokaže koliko je dobar kao čelnik u suprotnosti s demokratskim aspirantima koji se međusobno svađaju i kritiziraju predsjednika.

A, kad smo već kod predizborne kampanje i svađanja, "Washington Post" piše da su sve nade u civiliziranost politike u glavnom američkom gradu pokopane i zaboravljene. Politički analitičari i s jedne i s druge strane stranačkog spektra slažu se da je ton političkog diskursa dostigao najnižu točku … ako ne i gore. Rječnik rasprava u oba kongresna doma, prema washingtonskom listu, gotovo neizostavno sadrži riječi 'arogantno', 'zločinački', 'osvetnički', 'nepošteno', 'zgađujuće' i slične. Politika sve više naliči na westerne, u kojima se 'Točno u podne' zbiva na verbalan način, citira jednog republikanskog analitičara "Washington Post".

Jesu li zajednička večera i odlazak u lov dovoljno za podizanje pitanja o sukobu interesa, pita se "USA Today". Osoba u središtu potencijalnog sukoba interesa je sudac Vrhovnog suda Antonin Scalia, koji je spomenuti lov i večeru proveo s dopredsjednikom Dickom Cheneyem u vrijeme dok se Vrhovni sud bavi slučajem komisije za energetiku gospodina Cheneya. Obojica su dugogodišnji prijatelji, ali, kako navodi USA Today, trebali su se suzdržati od društvenih sastanaka sve dok Vrhovni sud ne razriješi pitanje komisije za energetiku, koja je u središtu burnih prijepora o energetskoj politici administracije predsjednika Busha.

XS
SM
MD
LG