Linkovi

Vladimir Šeks i Miomir Žužul s Hrvatima u New Yorku (18/1/04) - 2004-01-18


Predsjednik Sabora Republike Hrvatske Vladimir Šeks i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul rano poslijepodne po lokalnom vremenu nazočili su misi u Crkvi sv. Ćirila i Metoda u New Yorku, zajedno s vjernicima iz hrvatske dijaspore. Nakon mise hrvatski su se državni dužnosnici susreli s Hrvatima iz New Yorka kao i onima koji su stigli iz drugih dijelova Sjedinjenih Država.

Od ponedjeljka do srijede, gospoda Šeks i Žužul bit će u Washingtonu, gdje će nazočiti - na poziv američkog Kongresa - svečanoj sjednici oba doma na kojoj će predsjednik Bush održati govor o stanju nacije.

Svečana sjednica Kongresa i predsjednikovo obraćanje naciji održavaju se jednom godišnje, krajem siječnja. Ovogodišnji predsjednikov govor utoliko je važniji jer je u Americi ovo izborna godina.

Ovo je inače prvi put da su ovako visoki predstavnici Republike Hrvatske pozvani na svečanu sjednicu Kongresa Sjedinjenih Država tako da se boravak predsjednika Sabora i šefa hrvatske diplomacije u Washingtonu može ocijeniti kao važan trenutak u razvoju američko-hrvatskih odnosa.

Vladimir Šeks i Miomir Žužul u Washingtonu će se susresti s nizom članova Kongresa Sjedinjenih Država. U utorak, između ostalog, predviđen je susret sa senatorom Richardom Lugarom, presjedateljem senatskog Odbora za vanjsku politiku. U srijedu, uz još nekoliko razgovora u Senatu, hrvatske dužnosnike u američkom Državnom tajništvu očekuje razgovor s Johnom Boltonom, podtajnikom za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost.

Svim ovim razgovorima i susretima nazočit će i hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Ivan Grdešić.

XS
SM
MD
LG