Linkovi

Na Mjesec, Mars i još dalje (18/1/04) - 2004-01-18


Predsjednik George Walker Bush najavio je novu viziju američkih svemirskih istraživanja. Prema njoj, ljudske će posade sletjeti na Mjesec prije 2020. godine, što će biti povratak na njegovu površinu po prvi puta od 1972. godine.

Konačni je cilj, kako je rekao predsjednik Bush, osposobljavanje budućeg istraživanja Marsa, kao i prodor dalje u svemir: "Poduzeli smo svemirska putovanja zato što su istraživanja novih granica dio naše naravi. A, taj je poduhvat donio koristi koje poboljšavaju naše živote svakoga dana, na nebrojene načine."

Među tim su koristima nove metode u medicini, poput dijagnostičkih postupaka koji daju jasne prikaze tumora i drugih bolesti, ili najnovjih aparata za dijalizu bubrega, te pacemakera koji mogu biti programirani za kontroliranje promjena u ritmu rada srca.

Sateliti, koji su nastali u sklopu svemirskog programa, omogućili su slanje i primitak televizijskih, telefonskih i internetskih signala u bilo kojem dijelu svijeta. 'No, uz sve te uspjehe,' rekao je predsjednik Bush, 'mnogo toga još ostaje za istražiti i naučiti': "Amerika nije stvorila novo prijevozno sredstvo za istraživanja svemira s ljudskom posadom već gotovo četvrt stoljeća. Vrijeme je za slijedeće korake."

Sjedinjene Države će, kako kaže predsjednik Bush, 'pozvati i druge zemlje da sudjeluju u izazovima i prilikama koje pruža ova nova era otkrića': "Vizija koju sam danas ocrtao putovanje je, a ne utrka, i, stoga, pozivam i druge zemlje da nam se pridruže na tom putovanju, u duhu suradnje i prijateljstva."

Robotske misije služit će kao prethodnice. 'No,' kao što je rekao predsjednik Bush, 'sami moramo i vidjeti i istražiti i dotaknuti nova otkrića. Jer, samo su ljudska bića sposobna prilagoditi se neizbježnim nesigurnostima koja se postavljaju putujući svemirom.'

XS
SM
MD
LG