Linkovi

Bush: Od kolovoza otvoreno 250 000 radnih mjesta (18/1/04) - 2004-01-17


Promicanje demokracije na Srednjem istoku predstavlja alternativu terorizmu – izjavio je danas predsjednik Bush u svom redovitom obraćanju naciji. On je iznio glavne teme govora u kojem će u utorak ocijeniti “stanje nacije”.

Predsjednik Bush kaže da su se tijekom proteklih nekoliko godina Amerikanci sučelili s velikim opasnostima, a njihov je odgovor bio i snažan ali i suosjećajan, vodeći pri tome nepopustljivu akciju protiv terorizma. “U ovom ratu vodimo ofenzivnu borbu, sprečavamo teroriste da pronađu utočište, identificiramo ih i plijenimo njihov tajno sklonjen novac, smatrajući teroriste i njihove pokrovitelje odgovornima za njihova djela. Ti su teroristi još uvijek opasni, te ćemo i dalje voditi potjeru za njima - sve dok ne budu uništeni.”

Diljem Srednjeg istoka Amerika se hvata u koštac s opasnostima ali i potiče nadu tamošnjih naroda u bolju budućnost. U Afganistanu, rušenje Talibana je dovelo do usvajanja novog ustava koji promiče demokraciju i štiti prava žena.

Što se domaćih pitanja tiče, predsjednik je istaknuo da je njegova vlada riješila dugogodišnji prijepor oko zdravstvene zaštite starijih osoba. On je zaslugu za ekonomska postignuća pripisao smanjenju poreza:

“U četvrtom tromjesečju 2003.godine naše je gospodarstvo raslo po najvišoj stopi u zadnja dva desetljeća. Proizvodjači su svjedoci ponovnog skoka broja poslovnih narudžbi. Od kolovoza do sada je otvoreno više od 250 tisuća novih radnih mjesta.”

Demokrati, međutim, tvrde da se smanjenjem poreza nepravedno favorizira bogatije Amerikance, te se stvara golemi manjak saveznog proračuna. Odgovarajući na predsjednikov govor, demokratski kongresmen iz Mainea Michael Michaud je kritizirao je “nestanak” tri milijuna radnih mjesta otkako je predsjednik Bush učao u Bijelu kuću.

“Prošlog smo tjedna čuli puno puta o o tome što republikanci namjeravaju učiniti u ime američkog naroda. No, ponekad se pitam je li itko iz ove administracije ikad sreo takozvanog “običnog čovjeka”, za kojeg – kako tvrde – oni rade… ljudi poput onih koji teško rade i čije obitelji prolaze kroz teškoće.”

Demokrati se nadaju da će – igranjem na kartu ekonomskih problema srednje klase – na ovogodišnjim predsjedničkim izborima pobijediti gospodina Busha.

XS
SM
MD
LG