Linkovi

Osuda palestinskog terorizma (17/1/04) - 2004-01-16


U samoubilačkom bombaškom napadu na graničnom prijelazu u pojasu Gaze, jedna palestinska teroristica ubila je četiri Izraelca i ranila veći broj ljudi. Izvršiteljica tog napada, izvedenog 14. siječnja, bila je jedna mlada žena. Za taj napad odgovornost su zajednički preuzele dvije terorističke organizacije – Hamas i Brigade mučenika al-Aqse.

Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher izjavio je da palestinski dužnosnici trebaju poduzeti korake protiv organizacija koje nastavljaju poticati terorizam.

"Ti ljudi ne ubijaju samo nedužne civile, već ubijaju i nade i snove palestinskog naroda….Treba zaustaviti nasilje da bi se ostvarila vizija dvije države – Izraela i Palestine – koje žive jedna uz drugu."

Uz to što je ugrozio izglede za budući mir između Izraela i Palestinaca, napad od 14. siječnja odmah je negativno utjecao na Palestince. Nastojeći spriječiti daljnje terorističke napade, izraelske su vlasti zatvorile sve granične prijelaze između Gaze i Izraela. To znači da tisuće Palestinaca neće moći prelaziti granicu i ići na posao u Izrael.

Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Richard Boucher posebno je kritizirao Hamas, čiji se čelnik Sheikh Ahmed Yassin hvalio da koristi žene kao bombaše samoubojice i prijetio novim terorističkim napadima na Izraelce.

"Oštro osuđujemo izjave vođe Hamasa Sheikha Yassina, koje potiču na teror i nasilje nad nedužnima i, kao što sam rekao, ugrožavaju palestinski narod i njihova stremljenja. Hamas je već dugo svrstan među terorističke organizacije u izvještajima State Departmenta o trendovima u globalnom terorizmu. Ta organizacija neprestano pokazuje predanost teroru i želju da uništi izraelsku državu. Hamas je odgovoran za ubojstva stotina nedužnih civila."

Palestinske vlasti, rekao je glasnogovornik američkog Državnog tajništva Richard Boucher, "trebaju poduzeti korake da bi obuzdale ovo nasilje."

XS
SM
MD
LG