Linkovi

Castro nije dobrodošao na summitu (16/1/04) - 2004-01-16


Čelnici 34 demokracije Zapadne hemisfere okupili su se ovog tjedna na summitu Amerika u Monterreyu u Meksiku kako bi promicali prosperitet, mir i slobodu u njihovoj regiji. Čelnik Kube, Fidel Castro, jedini diktator u hemisferi, nije bio pozvan. Neki bi se mogli upitati, a zašto ne? Castro je nedavno obilježio 34. godišnjicu dolaska na vlast u Kubi ustvrdivši da je njegov komunistički režim stvorio “novo i humanije društvo s više iskustva, entuzijazma, snage i snova nego ikada ranije”. No činjenica je da je Castro zadržao opresivni sustav koji Kubancima uskraćuje sredstva za život i slobodu. Njegov režim progoni disidente i aktiviste za ljudska prava. Stotine političkih zatvorenika trune u kubanskim zatvorima. Neovisni novinari se uznemiravaju i zastrašuju.

Kao što je na summitu Amerika rekao predsjednik Bush, ova represija se mora okončati. "Svi moramo raditi na brzoj, mirnoj tranziciji ka demokraciji na Kubi. Zajedno, uspjet ćemo zato što duh slobode još uvijek cvate čak i u najtamnijim uglovima Castrovih zatvora".

Predsjednikova savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice kaže da je predsjednik Bush ponudio ukidanje nekih trgovinskih i putnih ograničenja ako Casto naredi provođenje političkih i ekonomskih reformi na Kubi. "Predsjednik je izrazio spremnost na promjenu odnose prema Fidelu Castru ako Castro bude voljan omogućiti svom narodu neko prakticiranje demokracije, na primjer, na parlamentarnim izborima. I kako je Castro odgovorio na to? Još većim udarom na disidente, udarom zbog kojeg je kritiziran u Europi, Latinskoj Americi i zemljama diljem svijeta".

Čelnici na summitu Amerika usvojili su Inter-američku demokratsku povelju. U njoj se tvrdi da narodi dvije Amerike imaju pravo na demokraciju, a da njihove vlade imaju obvezu poticati demokraciju i braniti je. Upravo to je razlog zbog kojeg Fidel Castro nije bio na summitu. Kako je rekao predsjednik Bush, “diktaturi nema mjesta u Amerikama”.

XS
SM
MD
LG