Linkovi

Neizvjesna izborna utrka demokrata u Iowi (16/1/04) - 2004-01-16


Kako izvještava Washington Post, gospodin Bremer će se sastati s vanjskopolitičkom ekipom američke vlade u trenucima velike neizvjesnosti oko pitanja kako spasiti plan predaje političke vlasti Iračanima do 1. srpnja. Američki dužnosnici, piše Post, još uvijek nisu utvrdili strategiju prevladavanja posljednje zapreke za njihov plan tranzicije vlasti, a koju predstavlja vjerski vođa muslimana šiita, ajatolah Ali Sistani.

Podsjetimo, ajatolah traži da se prijelazna vlada izabere izravnim izborima, a ne na način kako je zamislila administracija predsjednika Busha. Nakon tjedana tihih ponuda i tajnih pisama velikom ajatolahu dužnosnici američke vlade još uvijek ne znaju što on točno želi te su još zbunjeniji jer ne znaju što bi trebali poduzeti kako bi on odustao od zahtjeva za održavanjem izravnih izbora, piše Washington Post.

Drugi izbori, međutim, ipak su glavna tema svih američkih dnevnika. Radi se, naravno, o predstranačkim izborima Demokratske stranke u Iowi koji će predstavljati važnu odskočnu dasku kandidatima za dobijanje predsjedničke nominacije. Do prije nekoliko dana izgledalo je da je bivši guverner Vermonta, Howard Dean, u uvjerljivom vodstvu te da njegova pobjeda neće doći u pitanje. Međutim, danas, tri dana do izbora, svi američki mediji javljaju da je utrka potpuno neizvjesna. Deanu su uz bok kongresmen Richard Gephardt, te senatori John Kerry i John Edwards.

Christian Science Monitor piše da će ovogodišnja izborna utrka za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke biti jedna od najneizvjesnijih u nekoliko proteklih desetljeća. Analitičari ističu da bi eventualnom pobjedom u Iowi Howard Dean imao dobre izglede da pobjedi i u stranačkim izborima u New Hampshiru što bi gotovo okončalo nadmetanje. S druge strane, ako bude poražen, nakon prednosti koju je uživao, izgubit će zamah i teško se domoći predsjedničke nominacije, stoji u Christian Science Monitoru. (ZN)

XS
SM
MD
LG