Linkovi

Kćerka umjesto sina - uzrok razvodu (17/1/04) - 2004-01-16


Je li činjenica da bračni par ima kćerku umjesto sina – uzrok razvodu? U današnje se vrijeme takvo pitanje možda može činiti apsurdnim, no istraživanje koje su provela dva američka ekonomista pokazuje da se tu možda i krije trunka istine!

Statistika pokazuje da brakovi s muškom djecom duže traju – i to ne samo u patrijahalnim društvima, već i u Americi. Bračni par koji ima kćerku ima 4.4 posto veću vjerojatnost razvoda nego sličan bračni park koji ima sina. Bračni par koji ima pak tri kćeri ima čak devet posto veću vjerojatnost razvoda od bračnog para koji ima tri sina.

Glavni uzrok je – kako se čini - “dobra stara predrasuda” kada su u pitanju ženska djeca, i to pogotovo na strani očeva. To se potkrepljuje nalazom – objavljenim u časopisu Atlantic - da su muškarci, primjerice, mnogo skloniji oženiti razvedenu majku muškog djeteta nego onu koja ima djevojčicu. Također, statistike pokazuju da su muškarci skloniji oženiti se ako doznaju da im je djevojka trudna sa sinom, a ne sa kćerkom. Predrasuda u korist sinova nastavlja se i u bračnoj postelji – roditelji više djevojčica skloniji su u pravilu imati još jednu bebu, u nadi da će to konačno biti – sin!

XS
SM
MD
LG