Linkovi

Direktor FBI-ja očekuje da se osumnjičenima za terorizam sudi pred vojnim sudom (15/1/04) - 2004-01-15


Washington Post prenosi riječi direktora Saveznog istražnog ureda, FBI-a, Roberta Muellera koji je izrazio očekivanje da će se optuženicima za sudjelovanje u pripremi terorističkih napada na Sjedinjene Države, 11. rujna 2001. godine suditi pred vojnim tribunalima, a ne u redovnim sudovima. Kako primjećuje novinar Washington Posta, takva izjava čelnika FBI-a, rijetki je nagovještaj smjera kojim će se kretati administracija predsjednika Busha u kažnjavanju ključih optuženika za terorističke napade na SAD.

Plan predsjednika Busha o ponovnom upućivanju Amerikanaca na Mjesec, a nakon toga možda i na Mars, naišao je na veliku pozornost u američkom tisku. Za redoviti pregled tiska izdvajamo analizu New York Timesa koji u naslovu upozorava “Povijest daje razloge da se bude oprezan po pitanju Bushovog svemirskog plana”.

New York Times podsjeća da je upravo otac aktualnog predsjednika, George Bush stariji predložio 1989. godine da se na Mjesecu uspostavi baza te da se krene na misiju prema Marsu kako bi se započelo stalno naseljavanje svemira. Tu je misiju George Bush stariji predvidio za 2019. godinu, ali je procjena troška od 400 milijardi dolara rasplinula takav san kao mjehur od sapunice. Jučer je predsjednik Bush ustvrdio da bi isti cilj mogao biti ostvaren s daleko skromnijim novcem – milijardu dolara u novim sredstvima i 11 milijardi u novcu koji bi se skrenuo s drugih NASA-inih projekata.

Neki stručnjaci su uzbuđeni predsjednikovom najavom. Jedan od njih kaže: “Cijela NASA će biti preokrenuta naglavačke. To će biti uzbudljivo radno mjesto.” Međutim, drugi upozoravaju na pogreške. Povjesničar svemirskih letova, Howard McCurdy ističe da dvije od tri misije obično završavaju neuspjehom, stoji u New York Timesu.

XS
SM
MD
LG