Linkovi

Predsjednik Bush objavio planove za novi niz svemirskih misija (15/1/04) - 2004-01-15


Predsjednik Bush je iznio planove za novi niz svemirskih misija u koje bi naposljetku mogla biti uključena i misija s posadom za Mars.

Predsjednik Bush je izjavio da će novi fokus za američku svemirsku agenciju NASA-u biti istraživanje našeg sunčevom sustava s novom generacijom svemirskih letjelica. "Odlučili smo se na istraživanje svemira jer to poboljšava kvalitetu naših života i potiče naš duh, pa onda idimo dalje tim putem".

Nakon završetka radova na Međunarodnoj svemirskoj postaji, do 2010. godine, gospodin Bush želi da se umirovi stara flota svemirskih raketoplana i zamjeni s novim vozilima, koja će biti u prometu do 2014. godine. Astronauti će koristiti te letjelice za odlazak i povratak s mjeseca i naposljetku tamo utemeljiti bazu za znanstvena istraživanja i postaju za druga putovanja svemirom, uključujući i ekspediciju na Mars.

Neki kritičari u Kongresu tvrde da je nova misija odveć skupa u vrijeme dok zemlja još uvijek plaća troškove obnove Iraka i rata protiv terorizma. Gospodin Bush će zatražiti od Kongresa dodatnu milijardu dolara, međutim glavnina troškova od 12 milijardi dolara doći će iz premještanja 11 milijardi koje se već nalaze u proračunu svemirske agencije.

XS
SM
MD
LG