Linkovi

Predsjednički izbori u SAD - 2004-01-15


Sjedinjene Države biraju predsjednika svake četiri godine, a izbori se održavaju prvog utorka u mjesecu studenome. Ove godine to će biti 2. studenog. No, dvije glavne stranke svoje kandidate nominiraju na stranačkim konvencijama, koje se svaki puta održavaju u drugom gradu. Članovi Republikanske stranke ove će se godine okupiti se u New Yorku krajem kolovoza. Već se zna da će ponovno nominirati predsjednika Busha za drugi mandat, koliko je inače i maksimalno dopušteno prema američkom Ustavu.

Demokrati će održati svoju stranačku konvenciju krajem srpnja u Bostonu, u saveznoj državi Massachusetts. Na njoj će nominirati jednog od svojih devet kandidata. Proces nominacije tek počinje, a posebno je važno ono što će se dogoditi ovaj mjesec – 19. siječnja u saveznoj državi Iowi održavaju se stranački sastanci aktivista koji se na engleskom jeziku zovu 'caucuses'. Po cijeloj toj saveznoj državi okupljat će se aktivni članovi stranke kako bi izabrali osobu za koju žele da rukovodi zemljom. Međutim, ne glasuju za kandidata kao što se glasuje na primarnim izborima.

Umjesto toga izabiru lokalne izaslanike. Svaki izabrani izaslanik predstavlja postotak podrške iz svoje regije za predsjedničkog kandidata. I kako se taj proces nastavlja, izaslanici biraju nove izaslanike da ih predstavljaju. Oni koji će biti izabrani na konvenciji u Iowi, sudjelovat će na nacionalnoj konvenciji svoje stranke. Godinama dosad stranački su čelnici odlučivali tko će biti kandidat. Međutim, sad su ti događaji uglavnom ceremonijalne prirode. Glasovi na razini saveznih država odlučuju o tome tko će se natjecati za Bijelu kuću puno prije početka konvencije.

Svake izborne godine ovi skupovi predstavljaju prve testove popularnosti kandidata. Međutim, neki ih politički stručnjaci kritiziraju nazivajući ih neobičnim i neizravnim...I dok su, kao i ove godine, neki kandidati već prije Iowe u prednosti, a drugi zaostaju, valja se prisjetiti kako je 1976. godine relativno nepoznati kandidat, bivši guverner savezne države Georgije, Jimmy Carter došao u Iowu, pobijedio, a nakon toga i postao trideset i deveti predsjednik Sjedinjenih Država.

Nakon Iowe, gledat će se tko će odnijeti pobjedu na primarnim izborima u New Hampshireu, koji se održavaju 27 siječnja. Neki analitičari smatraju da bi sastanci u Iowi i primarni izbori u New Hampshireu već mogli odlučiti nominaciju Demokratske stranke. Ako bi vodeći kandidat Howard Dean pobijedio u oba slučaja, mogao bi uskoro imati dovoljan broj delegata da osigura nominaciju u srpnju. Druge savezne države održat će svoj nominacijski postupak tijekom sljedećih tjedana i mjeseci. Međutim, kanidati koji ovaj mjesec ostvare slabe rezultate, mogli bi uskoro napustiti izbornu utrku. Bit će im prilično teško prikupiti dovoljno sredstava za nastavak kampanje.

Do 2. studenog još je preko deset mjeseci, dovoljno vremena da se izmjeni naklonost američkih glasača, međutim, stručnjaci ističu kako su glasači u Sjedinjenim Državama gotovo ravnomjerno podijeljeni oko bitnih političkih pitanja. Dokaz za to pronalaze u predsjedničkim izborima 2000. godine, koji su odlučeni vrlo tijesnim rezultatom.

XS
SM
MD
LG