Linkovi

Ante Marković: Milošević je odgovoran za napad na Banske dvore; rat u Sloveniji (16/1/04) - 2004-01-15


Slobodan Milošević imenovao je Antu Markovića glavnim krivcem za rat u Sloveniji a raketiranje Banskih dvora proglasio je izmišljotinom.

Napad JNA na Banske dvore, u kojima se u trenutku ispaljivanja projektila nalazio i današnji svjedok, tada premijer vlade bivše federacije Ante Marković, "nije se dogodio" - tvrdio je u protuispitivanju Slobodan Milošević, pozivajući se na neke izjave Stipe Šuvara.

Poslije napada provedena istraga a raketa je mogla biti lansirana samo iz jedog tipa zrakoplova a za to su bila osposobljena samo tri pilota JNA, odvratio je Miloševiću svjedok Ante Marković.

Neosporno je da se napad dogodio, potvrdio je i Anton Tus, sada veleposlanik RH pri NATO-savezu. On tvrdi da je je istražio čitav slučaj.

Završetak svjedočenja Ante Markovića prošao je u žestokim napadima Miloševića koji je, između ostaloga, Markovića okrivio za rat u Sloveniji. "Vi ste, kao premijer savezne vlade, naredili aktivnost vojske u Sloveniji" - branio je sam sebe optuženi. Markovićevo je tumačenje bilo drugačije: u operacijama nisu angažirane niti malobrojne pogranične jedinice niti policija, netko je drugi naredio vojski izlazak iz vojarni u Sloveniji i Hrvatskoj kako bi topovima i tenkovima izvršili invaziju. Milošević je tada kontolirao vojni vrh te je JNA upotrijebljena da bi istjerala Sloveniju iz federacije, stoga, zaključio je svjedok, "pravi se krivac za rat nalazi tamo gdje vi sjedite".

Saznali smo i pikanteriju: kada je šef glavnog stožera JNA Kadijević došao Markoviću s idejom da uhiti sva republička rukovodstva Markovića je zanimalo vrijedi li to i za Miloševića, uz odgovor da je Milošević izuzet jer jedini podržava ideju i k tome želi spasiti Jugoslaviiju.

U protuispitivanju je bilo dosta iskrenja kada je Marković potvrdio da su mu Tuđman i Milošević, izdvojeno, priznali dogovor o podjeli Bosne, što je Milošević zaboravio proglasivši Markovićeva sjećanja "apsolutnom neistinom".

Konačno, Milošević je pokušao upotrijebiti malo retorike upitavši svjedoka zašto je 12 godina čekao s istinom o podjeli Bosne. O tome sam odlučio govoriti tek kada me pozvalo Tužiteljstvo, odvratio je Marković.

Svjedok nije bio pošteđen niti nisikih udaraca, Milošević se sjetio navodne Tuđmanove izjave da će bivšeg premijera poslati popravljati osigurače jer je inženjer. Marković je spremno kontrirao - izjava ne pripada Tuđmanu, nego Šimi Đodanu.

XS
SM
MD
LG