Linkovi

Logistički i sigurnosni izazov - umorne vojnike u Iraku zamjenjuju svježe snage (16/1/04) - 2004-01-15


Američke oružane snage započele su s rotacijom snaga u Iraku, jednom od najvećih pokreta američke vojske u proteklim desetljećima.

U sljedeća četiri mjeseca preko 240 tisuća američkih vojnika i marinaca te njihova oprema bit će upućeni u Irak i iz Iraka. Rotacija će donijeti olakšanje nekima ratom iscrpljenim vojnicima koji su stigli u Irak početkom prošle godine kako bi sa vlesti zbacili Saddama Husseina. Od tada, isti ratni veterani morali su se stalno nositi s pobunjenim pristašama srušenog režima, borbe koja je odnijela više života američkih vojnika od okončanja glavnine borbenih operacija nego tijekom samog rata.

Zamjena ovih postrojbi svježima predstavlja logistički izazov. General Richard Myers, načelnik Združenog stožera američkih oružanih snaga, priznaje da će biti, kako je rekao, turbulencije: "U sljedeća četiri mjeseca morat ćemo izvesti logističke operacije kao nikada u povijesti dok budemo rotirali velik dio kopnene vojske. Rotacijom će biti obuhvaćena većina borbenih snaga kopnene vojske i dosta pričuvnog sastava kako bi se oni u Iraku vratili kući, a oni koji se nalaze u Sjedinjenim Državama bit će upućeni u Irak i Afganistan. To će biti velik projekt koji planiramo već dugo vremena. Dakle, u sustavu će biti dosta turbulencije, kao što bi se moglo i očekivati."

No rotacija predstavlja i ogroman sigurnosni izazov. Iskusni vojnici s poznavanjem iračkog terena i političke dinamike odlaze. Ministar obrane Donald Rumsfeld kaže da to predstavlja veliki gubitak. No, kako ističe, bit će preklapanja tako da će odlazeći zapovjednici i vojnici moći podijeliti svoje iskustva s onima koji dolaze:

"Ljudi koji idu u Irak su spremni, ali oni koji su na terenu najbolje poznaju stvari. Postavlja se pitanje koga biste radije imali tamo? Morat ćemo veoma pažljivo upravljati tranzicijom. Bit će preklapanja...Imat ćemo u vidu činjenicu da znanje i odnosi koji su tamo izgrađeni budu preneseni i to na odgovarajući način."

Vojni dužnosnici kažu da će vojnici koji idu u Irak biti bolje pripremljeni za obveze i operacije koje dolaze nakon okončanja glavnih borbenih operacija. Nove snage će imati veći broj pripadnika vojne policije i stručnjaka za civilna pitanja. Nove snage bit će mobilnije i s manje naoružanja. Na primjer, u Iraku će biti manje tenkova i drugih teških vozila. Kopnena vojska namjerava razmjestiti veći broj letećih dronova za izviđanje iz zraka kako bi se poboljšalo prikupljanje informacija o iračkim pobunjenicima.

Uz to u Irak su već upućene specijalističke ekipe za bolje nošenje s bombama i eksplozivnim napravama koje postavljaju pobunjenici. Od tih naprava posljednjih su tjedana poginuli desetci američkih vojnika.

XS
SM
MD
LG