Linkovi

Afganistan ide naprijed (15/1/04) - 2004-01-15


Narod Afganistana izrazio je svoju predanost životu u slobodnoj i demokratskoj zemlji. Afganistanci su se suprotstavili ostacima svrgnutog talibanskog režima i teroristima al-Qaide, te su sudjelovali u izboru delegata u Loyi Jirgi, afganistanskom nacionalnom vijeću. Ekstremisti su pokušavali zastrašiti i kandidate i glasače, ali nisu uspjeli.

502 člana u Loyi Jirgi usvojilo je novi ustav. Do usvajanja je došlo nakon tri tjedna sastanaka, debata i kompromisa. Prema novom ustavu, Afganistan će imati predsjednika, koji će se birati izravno, dva dopredsjednika i nacionalno zakonodavno tijelo s dva doma. Izbori za predsjednika načelno su zakazani za lipanj 2004, a u novom se ustavu kaže da će se "uložiti svi mogući napori" da bi se istovremeno izabrali i zastupnici u novom parlamentu.

Afganistanke su dobile jednakopravnost s muškarcima i zajamčena mjesta u parlamentu. Novim ustavom se također zabranjuje osnivanje političkih stranaka isključivo na temelju etničkog, vjerskog ili geografskog identiteta.

Kako je rekao američki ministar obrane Donald Rumsfeld, novi afganistanski ustav 'predstavlja doista važnu prekretnicu na putu te zemlje prema umjerenom, demokratskom društvu'. "Amerikanci i svakako trideset i osam drugih zemalja koje sudjeluju u koaliciji u Afganistanu mogu s pravom biti ponosni na afganistanski narod, na čelništvo predsjednika Hamida Karzaia i njegove vlade, na ulogu Sjedinjenih Država u ovom procesu, te na zemlje u koaliciji koje su stvorile atmosferu u kojoj se to moglo ostvariti, na vojno i civilno čelništvo, te na postignuća Afganistanaca".

"Nakon što su dvadeset godina patili, prosječni Afganistanci žele da im zemlja počne funkcionirati," rekao je američki veleposlanik u Afganistanu Zalmay Khalilzad, dodajući da su "usvajanjem dobrog ustava kroz transparentan i miran proces, Afganistanci prešli veliku prepreku."

XS
SM
MD
LG