Linkovi

Al Sharpton, svećenik-političar koji je ponikao iz borbe za građanska prava (15/1/04) - 2004-01-14


Jedan od američkih političara koji se natječu za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke na izborimau studenom je i svećenik iz New Yorka Al Sharpton. Iako su Sharptonovi izgledi da postane predsjednički kandidat i protivnik Georgeu Bushu vrlo mali, njegova je kandidatura važna, jer izražava interese važnog dijela demokratske “izborne baze” – Amerikanaca afričkog podrijetla.

Al Sharptonova je izborna poruka jasna: ‘Ja se zalažem za interese manjina, ja najoštrije kritiziram Georgea Busha i republikance.” Ovaj često kontroverzni svećenik i političar iz New Yorka nije stranac u politici – jednom je bio kandidat za gradonačelnika tog grada, a dva puta za senatora. Niti jednom nije bio uspješan – vjerojatno zbog to što se mnogima u New Yorku ne sviđa njegov emocionalan, svadljiv stil, koji ne preže od zlouporabe rasnih razmirica u vlastite političke svrhe.

"Moja ovogodišnja kampanja neće samo imati posljedice na izbore ove godine. Njezini će se rezultati osjetiti i 2005. i 2006. Ovo je početak masovnog pokreta koji će ujediniti i crnce i bijelce i latinose, koji će zajednički preuzeti vlast u ovom gradu, i u našoj državi" - izjavio je na jednoj izbornom skupu Al Sharpton.

Ala Sharptona pamti se međutim ne po ujedinjavanju pripadnika različitih manjinskih grupa, već po kontroverznim slučajevima u kojima je rasa, na žalost, igrala značajnu ulogu. 1987. godine preuzeo je ulogu svojevrsnog glasnogovornika 17-godišnje crnkinje Tawane Brawley, koja je tvrdila da ju je silovala skupina bijelaca. Nakon tjedana ispunjenih javnim prosvjedima i rasno nabijenom retorikom Ala Sharptona otkrilo se da je djevojka optužbe izmislila.

Politički analitičar David Bositis tvrdi da Alu Sharptonu nije uspjelo proširiti krug svojih pristaša na druge dijelove zemlje, te da je “jak” jedino u crnačkim područjima New Yorka i okolnih saveznih država: "Ovi izbori neće biti odlučeni u debati o političkim pitanjima. Ovo su izbori koji za Crnce imaju jedan jedini značaj – pobijediti Georgea Busha i smijeniti ga s predsjedničkog položaja. Točka. Za crnce će biti prihvatljiv svaki demokrat koji će to moći postići. Al Sharpton, sasvim je jasno, ne može pobijediti Georgea Busha."

To je – kako se čini – jasno i samom Alu Sharptonu. On zato svoju kandidaturu shvaća kao dio dužeg procesa – u kojem je najvažnije iskazati interese zajednice Amerikanaca afričkog podrijetla i pripadnika drugih manjina.

XS
SM
MD
LG