Linkovi

Američka klinika Mayo i Sveučilište u Zagrebu potpisali memorandum o medicinskoj i znanstvenoj suradnji (15/1/04) - 2004-01-14


Najpoznatija zdravstvena ustanova na svijetu, americka klinika Mayo i Sveuciliste u Zagrebu potpisali su memorandum o medicinskoj i znanstvenoj suradnji.

Klinika Mayo i zagrebacko Sveuciliste dogovorili su nastavak suradnje na postdipolomskoj edukaciji hrvatskih lijecnika i biomedicinskih znanstvenika, te razmjeni studeneta i drugih medicinskih strucnjaka. Memoranudum o razumijevanju izmedju dviju ustanova u Zagrebu su potpisali rektorica Sveucilista Helena Jasna Mencer i direktor Mayo fondacije Thomas McDonald.

"Danasnjim potpisima samo smo formalizirali nase prijateljstvo i dugogodisnju suradnju," kazao je McDonald dodajuci da na Klinici Mayo ima vise studenata, znastvenika i lijecnika iz Hrvatske nego iz bilo kojeg druge europske drzave.

Suradnja klinike Mayo i zagrebackog Sveucilista na postdiplomskoj lijecnickoj edukaciji projekt je doktora Stanimira Vuk-Pavlovica. Voditelj laboratorija za razvoj stanicnih terapija u Centru za rak klinike Mayo kazao je da tek treba utvrditi institucionalni oblik suradnje."Danas potpisani memorandum," kazao je dr. Vuk-Pavlovic, "priznanje je za sve sto smo ucinili do sada. S druge strane, to je samo platforma, ideja kojoj moramo dati sadrzaj."

Dodao je da nakon Hrvatske klinika Mayo slicne projekte namjerava pokrenuti i u ostalim srednjeevropskim zemljama a plan je da Zagreb bude europski centar za medicinsku i znanstvenu edukaciju. "Zelimo da Zagreb bude srediste za Srednju Europu jer vjerujemo da Mayo klinika i fondacija i zagrebacko Sveuciliste imaju sto dati u smislu integriranja znanja koje ce se ponuditi za napredno obrazovanje u ovom dijelu svijeta," rekao je Vuk-Pavlovic koji je iz Zagreba u SAD otisao prije 17 godina.

Bivsi suradnik klinike Mayo na nekoliko velikih projekata, ministar znanosti Dragan Primorac kazao je da memorandum o razumijevanju daje priliku hrvatskim strucnjacima da rade po svjetskim standardima.

"Ja ovaj projekt maksimalno podrzavam. Otvaram i mogucnost da se meni kao resornom ministru ponude slicni programi i da tako pokrenemo neke nove procese koji ce, uvjeravam vas, biti vrlo znacajni za buducnost Hrvatske," rekao je Primorac.

Potpisivanjem memoranduma, kazao je ministar znanosti, zagrebacko Sveuciliste preuzelo je odgovornost da "stvari mijenja konkretno, brzo i efikasno".

XS
SM
MD
LG