Linkovi

Okončan summit Amerika u Meksiku (14/1/04) - 2004-01-14


Čelnici 34 zemlje zapadne hemisfere, uključujući i predsjednika Busha, okončali su posebni dvodnevni summit u meksičkom mjestu Monterreyu obećavši da će nastaviti nastojanja u borbi protiv terorizma, korupcije i siromaštva. Američki je predsjednik iskoristio summit da izgladi odnose sa susjedima u regiji.

Sjedinjene Države su u početku željele donošenje konačne deklaracije koja bi se bavila pitanjima trgovine i borbom protiv korupcije, tako što bi se sa sličnih summita u budućnosti isključile zemlje čije vlade sudjeluju u korupciji. Naposljetku, međutim, Washington je prihvatio razvodnjenu verziju glede izjave o korupciji, a zauzvrat dobio podršku i predanost regionalnih zemalja za borbu protiv terorizma. Trgovinska pitanju su posebno bila osjetljiva za Brazil. Predsjednik Luiz Ignacio de Silva tvrdi da prioritet treba dati borbi protiv terorizma.

Tijekom posjeta Monterreyu, predsjednik Bush je također razgovarao s meksičkim predsjednikom Vincenteom Foxom o novom prijedlogu reformi američkog imigracijskog sustava. Susreo se i s novim kanadskim premijerom Paulom Martinom, s kojim je između ostalog razgovarao o bolesti kravljeg ludila. Predsjednik Bush je nakon razgovora objavio da će Kanada imati pravo natjecanja za međunarodne ugovore za obnovu Iraka čija se vrijednost procjenjuje na 4 i pol milijarde dolara.

XS
SM
MD
LG