Linkovi

Državni tajnik Powell o dramatičnim događajima (14/1/04) - 2004-01-14


Zahvaljajući koaliciji predvođenoj Sjedinjenim Državama, Afganistan i Irak su oslobođeni, a svijet je sigurnije mjesto. I, kaže američki državni tajnik Colin Powell, “neke dramatične stvari” događaju se u drugim dijelovima svijeta, uključujući afrički kontinent.

"Vidjeli smo da je Libija odlučila, nakon mnogo godina, da nije vrijedno da nastavi s razvitkom oružja masovnog uništavanja, Kao rezultat veoma, veoma solidne diplomacije Britanije i Sjedinjenih Država s Libijcima, svjesni ste stvari koje su objavljene, a mi pratimo zbivanja kako bismo verificirali uklanjanje oružja i programa masovnog uništavanja. Bit ćemo u kontaktu s Libijcima i vidjet ćemo kakva će priroda našeg odnosa biti u budućnosti. No prvo treba provjeriti..."

Diplomacija se ne događa preko noći no u Libiji daje rezultat i, kako kaže gospodin Powell, vidimo napredak i u Sudanu.

"Pregovarači u Lake Naivashi u Keniji postigli su sporazum o podjeli bogatstva. Postoji još samo jedno ili dva nerješena pitanja, teška pitanja, koja se tiču prijepornih područja. No ovdje je ključno da su nakon dvadeset godina najužasnijeg rata, sudanski čelnici sjeli za pregovarački stol te da se nalaze na korak-dva od postizanja sveobuhvatnog mirovnog sporazuma koji će donijeti mir Sudanu."

A u Liberiji, kaže gospodin Powell, nasilno predsjedništvo Charlesa Taylora je okončano. Taylor je u prognanstvu u Nigeriji, a Liberija se može obnavljati.

"Surađivali smo s prijateljima i partnerima u Africi i u Ujedinjenim narodima kako bismo osigurali da dođe do toga, osigurali smo malu vojnu nazočnost i vojnu silu kako bismo zajamčili da Taylor ode i da Liberijci dobiju novu priliku."

U svim ovim područjima Sjedinjene Države surađuju s prijateljima i partnerima. “2004. će biti”, kako je rekao državni tajnik Powell, “godina puna uzbuđenja.”

XS
SM
MD
LG