Linkovi

Puhovski: Moralni idiotizam kompjuterski opismenjenih primitivaca (14/1/04) - 2004-01-13


Drzavno odvjetnistvo i policija istrazuju tko stoji iza internet ankete kojom se neizravno poziva na ubojstvo bivseg ministra policije Sime Lucina. Prilog Linde Milisa

Drzavno odvjetnistvo od policije je zatrazilo da ispita cija je internet stranica na kojoj je nedavno postavljena anketa u kojoj je glavno pitanje "da li biste za novcanu nagradu ubili Simu Lucina". "Od policije smo zatrazili da istrazi tko je i iz kojih motiva objavio anketu i cija je web stranice na kojoj je anketa objavljena," kazao je za Glas Amerike zamjenik glavnog drzavnog odvjetnika Dragan Novosel. Anketa je objavljena na internet adresi crne legije i prema nesluzbenim podacima ta web stranica nije u Hrvatskoj vec u Njemackoj. Policija ne moze potvrditi informaciju jer jos nema glasnogovornika, a vladin glasnogovornik koji je jedini ovlasten davati informacije nije u zemlji.

Zamjenik glavnog drzavnog odvjetnika kazao je da je rijec o krajnje neukusnoj anketi koja se pravno ne moze tretirati pozivom na ubojstvo. Dodao je da ce o daljnim potezima Drzavno odvjetnistvo odluciti nakon policijske istrage. Predsjednik Hrvatskog Helsinskog odbora Zarko Puhovski anketu ocjenjuje "nesretnim spletom okolnosti u zemlji koja se nalazi u postratnom razdoblju a u kojoj su traume akutalne na razini uvjerenja da se osobni i politicki problemi trebaju rijesavati oruzjem". "Dodatni je problem," kazao je Puhovski za Glas Amerike, " sto ustaska ideologija u Hrvatskoj jos ima jake korijene".

"To je opasno iz tri razloga, zato sto upozorava na opasno stanje moralnog idiotizma jednog broja ljudi koji su kompjuterski opismenjeni primitivci, drugo zato sto je u ovoj zemlji zazivanje nasilja precesto imalo direktne konzvekvence u pravom nasilju a trece bit ce posebno opasno ako ne bude odgovarajuce reakcije najprije javnosti a onda i odgovarajucih drzavnih tijela," kazao je predsjednik HHO-a.

U anketi, na stranici koja nudi informacije o ustaskom pokretu i Anti Pavelicu, sudjelovalo je oko dvije tisuce osoba od kojih bi njih 55 posto bivseg ministra policije ubili bez novcane naknade. Predsjednik HHO-a kaze da su ova internet anketa kao i slucaj pjevaca Thompsona, samo posljednji u nizu izgreda koji predstavljaju "vrh ledene sante koja bi mogla biti opasna za citavo drustvo". Puhovski kaze da su se vlasti do sada odredile u neprihvacanju ustastva ali je problem sto su prihvacali ljude koji prihvacaju ustastvo. "To se djelomicno odnosilo i na bivsu vladu. Novi se premijer u prvim istupima pokazao liberalnim politicarem. Vidjet cemo hoce li tu poziciju biti u stanju cuvati u odnosu na dio HDZ-ovih clanova koji sigurno imaju simpatija prema ustastvu," kazao je Puhovski.

XS
SM
MD
LG