Linkovi

George Soros protiv 'Busheve doktrine' (14/1/04) - 2004-01-13


Bogati financijer i filantrop George Soros žestoko kritizira vanjsku politiku predsjednika Busha te čak tvrdi da Bushev poraz na dolazećim izborima u studenom trenutno predstavlja središnji element njegova života. Tom se temom George Soros bavi i u svojoj nedavno objavljenoj knjizi: "The Bubble of American Supremacy – Correcting the Misuse of American power".

George Soros tvrdi da će se na slijedećim američkim predsjedničkim izborima glasovati o sudbini svijeta. Na predavanju koje je održao u washingtonskoj Zakladi Carnegie, George Soros rekao je da će ovogodišnji američki predsjednički izbori zapravo predstavljati referendum o takozvanoj "Bushevoj doktrini", čija je osnovna potka – po Georgeu Sorosu – konstantna globalna dominacija od strane Sjedinejnih Država.

"Kao prvo, Sjedinjene Države neće tolerirati bilo kojeg suparnika – ni na globalnom, ni na regionalnom planu u bilo kojem dijelu svijeta. Kao drugo, ta doktrina određuje da Sjedinjene Države imaju pravo na preventivnu vojnu akciju" - tvrdi george Soros.

On objašnjava da Busheva doktrina predstavlja "razlaz s tradicionalnom američkom vanjskom politikom koja je naglašavala međunarodnu suradnju". Smatra da rat u Irak predstavlja veliku pogrešku. No, administracija predsjednika Busha tvrdi da je invazija Iraka samo pojačala sigurnost Sjedinejnih Država i iračkih susjeda.

George Soros se u načelu ne protivi uporabi sile – kaže da je podržavao vojne akcije Zapada u Bosni, na Kosovu te u Afganistanu. Tvrdi da će mnoge države na Sjedinjene Države i dalje gledati s neprijateljstvom, te da će teroristi stjecati daljnje simpatizere, pobijedi li George Bush na izborima. "No, odbijemo li ga na izborima, moći ćemo otpisati Bushevu doktrinu kao privremenu devijaciju i nastavit ćemo biti država koja voli mir – što je mjesto na koje spadamo" - smatra ovaj američki filantrop mađarskog podrijetla.

Administarcija predsjednika Busha odbacuje kritike da u Iraku djeluje jednostrano, ističući da u toj operaciji sudjeluje više od 30 država. George Soros, sa svoje strane, aktivno podržava suparnike predsjednika Busha. Kaže da mu je svejedno tko bi mogao biti nominiran kao predsjednički kandidat Demokratske stranke, jer smatra da i Howard Dean, i John Kerry kao i Wesley Clark mogu pobijediti predsjednika Busha.

Georgeu Sorosu su 73 godine, bogatstvo mu je procijenjeno na nekoliko milijardi dolara, a bogat je postao zahvaljujući financijskim transakcijama. Devedesetih godina nije bio omiljen u Hrvatskoj, štoviše, bio je nazivan i američkim agentom, jer je financirajući projekte koji su zagovarali moderan suživot, nailazio na nerazumjevanje. Osnivač je zaklade Otvoreno društvo, koje promiče toleranciju i modernizaciju društava u kojima je dugo vladala diktatura jednoumlja.

XS
SM
MD
LG