Linkovi

Predsjednički razgovori objavljeni na Internetu (13/1/04) - 2004-01-13


Premda ga je afera Watergate učinila najzloglasnijim predsjedničkim primjerom za prisluškivanje telefonskih razgovora i snimanje zbivanja u uredima, Richard Nixon nije bio prvi američki čelnik koji je potajice snimao dnevna zbivanja u Bijeloj kući. Povijesni dokazi ukazuju da su prislušni uređaji u Ovalnom uredu postojali već u vrijeme Franklina Delanoa Roosevelta, a snimanje telefonskih razgovora odvijalo se i za Johna F. Kennedyja.

Sad, međutim, tajne predsjedničkih razgovora može poslušati i šira javnost na web sajtu www.americanradioworks.org/features/prestapes. U produkciji dokumentarnog programa Javnog radija Minnesote, nazvanoj “White House Tapes: The President Calling”, jednosatna radijska emisija bila je emitirana u studenom prošle godine, a, odnedavno, dostupna je i preko Interneta, sa svim svojim izvornm snimkama. Izbor na web sajtu tek je manji dio onoga što je objavljeno u istoimenoj knjizi, popraćenoj s kompletom od devet kompakt-diskova, prijepisima razgovora i komentarima predsjedničkih povjesničara i drugih stručnjaka.

Izbor snimki kreće se u rasponu od razgovora Johna F. Kennedyja sa svojim predšasnikom u Bijeloj kući, Dwightom Eisenhowerom, o raketnoj krizi na Kubi, pa sve do ocjene Richarda Nixona o krizi Watergate – “Sve će to proći i zaboraviti se.” Tu su i snimke predsjednika Lyndona Johnsona iz dana neposredno nakon atentata na predsjednika Kennedyja, zatim njegovi razgovori s Martinom Lutherom Kingom na ubrzanju kongresnog izglasavanja zakona o jednakom pravu glasa za sve građane Sjedinjenih Država, kao i njegove odluke o ratu u Vijetnamu.

XS
SM
MD
LG