Linkovi

Maloprodaja u SAD pet posto veća ove godine (13/1/04) - 2004-01-13


Nacionalna federacija trgovaca u maloprodaji predviđa da će ove godine doći do porasta prodaje na malo od pet posto u Sjedinjenim Državama, ponajviše zahvaljujući većim prihodima i niskoj stopi inflacije. Ova organizacija tvrdi da će godina biti obilježena “ uravnoteženijim ekonomskim rastom, snažnijom osobnom potrošnjom i ubrzanim tempom ulaganja”. Prošlogodišnji rast iznosio je 4,3 posto, što je ispod 5-postotnog rasta bilježenog 2002. godine.

***

Cijena američke govedine jučer je znatno pala nakon priopćenja američkog Ministarstva poljoprivrede da će u 2004. godini izvoz govedine biti 90 posto manji u odnosu na prethodne prognoze, zbog prvog slučaja bolesti kravljeg ludila u Sjedinjenim Državama, zabilježenog u prosincu prošle godine. Iz Ministarstva dolaze nagovještaji da do normalne uvozno-izvozne aktivnosti govedine neće doći tako skoro, dok neki analitičari predviđaju da se inozemna tržišta koja su uvela zabrane na uvoz američke govedine neće otvoriti još nekoliko mjeseci. Velike kompanije mesne industrije, poput Cargill's Excel Corporation i Tyson Foods, najavile su otpuštanja uposlenika zbog pada potražnje američke govedine na inozemnom tržištu.

***

Recimo i to da se kineske vlasti spremaju potpisati 2 milijarde dolara vrijedan ugovor s Motorolom, drugim najvećim svjetskim proizvođačem mobilnih telefona, za opskrbljivanje najvećih kineskih proizvođača telefona i osobnih računala tehnološkom opremom. Ugovor trebao biti potpisan danas u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG