Linkovi

Dennis Kucinich - borac za ciljeve u koje žarko vjeruje (13/1/04) - 2004-01-13


Među devetoricom pretendenata na predsjedničku nominaciju Demokratske stranke nalazi se i jedan hrvatskog podrijetla – kongresmen iz Ohioa Dennis Kucinich.

Ako je nešto istinito o Dennisu Kucinichu onda je to da je on borac za ciljeve u koje žarko vjeruje. Taj kongresmen iz Ohioa smatra sebe najboljim predstavnikom interesa Amerikanaca nižih i srednjih primanja, odnosno radnika koji su tradicionalna izborna baza Demokratske stranke. Pitanja koja muče ove slojeve društva predstavljaju okosnicu kampanje Dennisa Kucinicha. "Želim vidjeti da se oko toga vrti naša unutarnja politika. Mi možemo imati novac potreban za obrazovanje, kako bismo dobili fakultete za koje se ne bi trebala plaćati školarina, zatim univerzalno zdravstveno osiguranje, jeftiniju skrb za djecu, dječje vrtiće za djecu svih predškolskih uzrasta. Kao predsjednik Sjedinjenih Država pridonijet ću osiguravanju mira i prosperiteta ove zemlje".

Denis Kucinich odrastao je u Clevelandu u Ohiou, kao najstarije od sedmero djece. U njegovoj službenoj biografiji stoji da su on i njegova obitelj, do njegove 17. godine života, živjeli na 21 mjestu uključujući i nekoliko automobila. Prema izjavama onih koji ga poznaju on je bio predodređen za uspjeh. S 20 godina bio je izabran u gradsko vijeće Clevelanda, a u 31. godini, postao je gradonačelnik Clevelanda, najvećeg grada u Ohiu. Na taj način Kucinich je bio najmlađa osoba izabrana za gradonačelnika nekog velikog američkog grada.

Međutim, njegov je mandat bio obilježen kontroverzom. Nakon što je Dennis Kucinich odbio prodati lokalnu kompaniju za opskrbu strujom grad je proglasio bankrot, a Kucinich je ostao bez gradonačelničkog mandata već na sljedećim izborima 1979. godine. Na političku scenu vratio se u svojstvu zastupnika u parlamentu Ohioa 1994. godine, a 1996. postao je član Zastupničkog doma američkog Kongresa. U posljednje vrijeme naročito se istaknuo predvođenjem demokratskih članova Kongresa u protivljenju kongresnoj rezoluciji kojom je predsjedniku Bushu dana podrška za vojnu akciju protiv Iraka.

Danas, uslijed sve većih američkih žrtava u Iraku, gospodin Kucinich je pojačao svoje kritike Bushove administracije po pitanju Iraka i politike preventivne akcije u ratu protiv terorizma. "Vodit ću ovu zemlju u novom smjeru, dalje od unilateralizma i preventivnih vojnih akcija. Taj novi smjer naići će na pozitivnu rekaciju svjetske zajednice. Zbog toga će Ujedinjeni narodi sljediti moj plan koji će omogućiti razmještanje vojnika Ujedinjenih naroda i odlazak američkih snaga".

Kritičari, međutim, nazivaju gospodina Kucinicha previše optimističnim i naivnim, a na temelju anketa daju mu se mali izgledi za dobijanje nominacije.

XS
SM
MD
LG