Linkovi

Bakterijski 'majka' i 'otac' - početak biološke evolucije (14/1/04) - 2004-01-13


Sve živuće biljke i životinje najvjerojatnije su potekle iz dvije primitivne vrste bakterija, tvrdi matematika

Profesor matematike Peter Antonelli, sa Sveučilišta Alberte, u Kanadi, iskoristio je jedan originalni sustav matematičkog modeliranja i, uz pomoć kompjutera, obradio i evaluirao dvije glavne teorije biološke evolucije.

Prema jednoj, koju je predložila dr. Lynn Margulis, sa Sveučilišta Massachussets, bakterija 'majka', Bdellavibrio, i bakterija 'otac', Thermoplasma acidophillum, 'razmijenili su energiju' na stabilan i konzistentan način prije oko 3,2 milijarde godina, iz čega su nastali svi kasniji višestanični organizmi. Prema drugoj teoriji, dr. Carla Woesea, sa Sveučilišta Illinoisa, višestanični organizmi su se razvili iz mnogo različitih bakterija, koje su prolazile kroz interakcije na različite moguće načine, isto tako prije 3,2 milijarde godina.

Prema matematičkom modeliranju profesora Antonellija, ova potonja teorija nije održiva u sustavu stabilnih kemijskih procesa, u kojemu bi se zbivale interakcije mnogih bakterija. Prva navedena teorija, međutim, u potpunosti je izdržala sve uvjete sustava modeliranja.

Ova je studija objavljena u najnovijem broju časopisa "Nonlinear Analysis: Real World Applications".

XS
SM
MD
LG