Linkovi

Novi američki svemirski program neće tražiti nove poreze (12/1/04) - 2004-01-12


Najtiražniji američki dnevnik USA Today donosi prilog u kojem navodi dužnosnike administracije predsjednika Busha kako kažu da nedavno najavljeni predsjednikovi planovi o upućivanju letjelica s posadama na Mjesec, a potom i na Mars, neće dovesti do novih poreza. Ministar financija John Snow izjavio je jučer da će novi prijedlozi, u koje je uključena i permanentna misija na Mjesecu, biti ostvareni – po njegovim riječima – "unutar okvira fiskalne odgovornosti". Njegov kolega, ministar trgovine Donald Evans, složio se s time da su predsjednikove ideje o istraživanju svemira vrlo smione, međutim, odbacio je tvrdnje kako bi Amerikanci to mogli smatrati nepotrebnim trošenjem enormnih sredstava u trenutku kad su milijuni Amerikanaca neuposleni, a nacija je sučeljena s drugim skupim projektima na Zemlji – navodi riječi ministra Evansa današnji USA Today.

New York Timesom u svom izvješću iz Iowe piše kako se, u svojim debatama uoči važnih stranačkih izbora u toj saveznoj državi, demoratski kandidati spore oko rasnih pitanja, poreza i nacionalne sigurnosti. Kako se približavaju izbori od 19. siječnja tako oštro napadaju jedni druge u raspravama glede najdelikatnijih pitanja američke politike. Pokušavajući pridobiti još neopredijeljene glasače, osmorica od devet kandidata iskoristila su jučerašnju raspravu kako bi govorila o posebnim zabrinutostima koje muče Amerikanaca afričkog podrijetla i hispanike, pokušavajući naglasiti razlike po tom pitanju s republikancima. Međutim, do nesuglasica je dolazilo i među njima samima, a posebno oštre riječi im je upućivalo dvoje kandidata koji su sami Amerikanci afričkog podrijetla – Al Sharpton i Carol Mosley Brown – piše današnji New York Times.

U glavnom gradu Sjedinjenih Država Washington Post piše o tome kako američka administracija namjerava nastaviti s planovima o stvaranju ogromne baze podataka kako bi se mogao provjeriti svaki putnik u američkom zračnom prometu prije negoli se ukrca u zrakoplov. Unatoč žestokom protivljenju avio prijevoznika i zagovornika prava na privatnost, administracija će primorati sve koji prodaju avio karte da predaju popise putnika američkim vlastima. Do toga dolazi nakon što u probnoj fazi ovog programa nije ostvarena željena suradnja s američkim avio prijevoznicima. Odluka u tom smislu mogla bi biti donesena već sljedeći mjesec – piše na jutrošnjoj naslovnici Washington Posta.

XS
SM
MD
LG