Linkovi

Hrvatsko-američka tvrtka 'Salona-Stone' proizvodi građevinski materijal na ekološkim osnovama (12/1/04) - 2004-01-12


U duhu hrvatsko američke poslovne suradnje u Vranjicu pokraj Splita osnovana je hrvatsko-američka tvrtka “Salona-Stone” koja će proizvoditi građevinski materijal na ekološkim osnovama te iz svoje proizvodnje eliminirati upotrebu štetnog azbesta. Nova će kompanija pokrenuti proizvodnju, prodaju i distribuciju proizvodnih programa američke tvrtke “Milestone A.O. Inc” iz Amarilla. Početna ulaganja od 8 milijuna dolara osigurat će američka banka za razvoj, a dio sredstava i američka kompanija Milestone.

Partner vranjičkom “Salonitu” u novoj kompaniji “Salona-Stone” je američka građevinska kompanija “Milestone” iz Amarilla u Texasu koja je lani proglašena najboljom tvrtkom u toj saveznoj državi. Nova će kompanija u svome programu proizvoditi blokove, obložne ploče, krovne crijepove, gotove kamene vanjske površine, arhitektonske ukrase i skulpture – a to je program koji do sada još nije bio u zajedničkom sustavu na jednom mjestu. Proizvodi “Salona-Stonea” u izgradnji kuća koštat će 30 posto jeftinije nego klasični beton zbog upotrebe novih materijala i jedne vrste umjetnog kamena izrađen posebnim tehnologijama na ekološkim principima. Ideja je američkih i hrvatskih poduzetnika u širokom proizvodnom spektru proizvoditi elemente za gradnju raznih objekata brzo, kvalitetno i jeftino u različitim arhitektonskim stilovima. Želi se osigurati ljudima dom na područjima gdje su se odvijale ratne operacije ili mjesta zahvaćena elementarnim nepogodama, a u taj plan uključeni su i svi koji maštaju o novoj kući.

Zašto su se američki poduzetnici odlučili za partnera izabrati hrvatsku tvrtku za Glas Amerike objašnjava Melody Brenna direktorica marketinga američke kompanije Milestone iz Texasa.“Američka kompanija 'Milestone' koju je osnovao moj suprug Steave Brenna tražila je 5 godina pravo mjesto u Europi kako bi uspostavila suradnju. Tražili smo kvalitetnu mogućnost transporta proizvoda, dobre radnike, ljude koji imaju umjetnički i arhitektonski izraz. Tvrtka 'Mileston' kad je osnovana započela je s aktivnostima vezanim za sličnu arhitekturu koja prevladava na dalmatinskoj obali.

Lokacija “Salonita” , njegova uprava i dalmatinska arhitektura sve zajedno - izvanredna je prigoda za razvoj naše tvrtke , a važno je reći da smo posebno inzistirali na ekološkom sustavu proizvodnje.

Predsjednik Uprave vranjičke tvrtke “Salonit” Jozo Ćurković ističe da će ugovor o partnerstvu između hrvatske i američke tvrtke biti potpisan na rok od 50 godina. Nova tvrtka koja će proizvode prodavati po cijelom svijetu preuzima svih 200-ak sadašnjih djelatnika “Salonita” , a namjerava zaposliti i novih 50 ljudi. Jozo Ćurković podsjeća kako će zahvaljući novoj kompaniji “Salona-Stone” Hrvati graditi ljepše i kvalitetnije i to za 30 posto jeftinije.“Na ovaj način eliminiramo azbest iz proizvodnje.U 2005. godini više neće biti azbesta u Salonitu ,a svi znamo da je štetan, otrovan i znamo koliko je zla nanio ovim prostorima. Sretan sam i ponosan da sam pronašao ovakve partnere odnosno da su oni pronašli mene preko naših ministarstava preko američkog veleposlanstva i preko vlade SAD-a te izražavam moju zahvalnost” - kaže ovaj hrvatski poduzetnik.

XS
SM
MD
LG