Linkovi

Afganistanski novi ustav (12/1/04) - 2004-01-11


Nakon više desetljeća sovjetske okupacije, građanskog rata i represije od strane talibanskog režima, narod Afganistana učinio je golemi korak naprijed. 4. siječnja, 502 člana Loye Jirge, afganistanskog nacionalnog vijeća, usvojilo je novi ustav.

Taj proces nije bio lagan. Muškarci i žene iz različitih afganistanskih etničkih skupina u pojedinim su trenucima vodili žučne debate. No, demokracija često funkcionira upravo tako. Prema kompromisnom sporazumu, afganistanski ustav predviđa vladu s predsjednikom, no također i parlament koji će biti jači nego što je bilo predviđeno u nacrtu ustava. Sabghatullah Mujajedi, predsjedatelj Loye Jirge, izjavio je da su kompromisi postignuti u ime nacionalnog interesa Afganistana.

Predsjednik George Walker Bush čestitao je narodu Afganistana na usvajanju njihovog novog ustava. "Demokratski Afganistan," rekao je predsjednik Bush, 'služit će interesima i pravednim stremljenjima cijelog afganistanskog naroda, te će pomoći da teror više nikada ne pronađe utočište u toj ponosnoj zemlji'. " Afganistan još uvijek pred sobom ima mnoge izazove. No, ipak, ta zemlja ostvaruje napredak, a njen narod je svjetovima daleko od noćne more koju je morao trpjeti pod talibanima".

Sjedinjene Države i više od dvadeset drugih zemalja pomažu afganistanskom narodu da obnovi svoju zemlju. Do sada su obnovljene tisuće kilometara auto-cesta, uključujući i izuzetno važnu auto-cestu Kabul-Kandahar. Kroz obuku upravo prolaze nova afganistanska vojska i policija, koje će čuvati sigurnost. Milijuni Afganistanaca danas šalju svoje sinove i kćeri u školu.

Afganistanski ustav jasno postavlja temelje za izgradnju demokratskih institucija i osigurava okvir za održavanje izbora na nacionalnoj razini ove godine. U ustavu se također uzima u obzir da su većina Afganistanaca muslimani, te se kaže da niti jedan zakon ne smije biti u suprotnosti s islamom. Međutim, također se pristašama drugih religija omogućuje da slobodno izvode svoje vjerske obrede u skladu sa zakonom. Novim se ustavom isto tako jamči jednakopravnost muškaraca i žena.

Kao što je rekao Zalmay Khalilzad, američki veleposlanik u Afganistanu, ovaj dokument, koji je usvojila Loya Jirga, "jedan je od naprosvijećenijih ustava u islamskom svijetu."

XS
SM
MD
LG