Linkovi

Zbacivanje Saddama Husseina obnovilo strast Iračana prema konjičkim utrkama (10/1/04) - 2004-01-10


Washington Post piše da je zbacivanje režima Saddama Husseina dovelo do obnavljanja romanse Iračana s konjičkim sportom. Olakšanje zbog svrgavanja Saddama Husseina osjeća se na hipodromima pa tako jahači, kako kaže jedan Iračanin, mogu pobjediti ili izgubiti bez straha da će biti kažnjeni. Naime, konjički klub u Bagdadu vodio je sin Saddama Husseina, Uday, a njegovi su konji trebali uvijek pobjediliti ili bi džokej bio kažnjen.

Uzbuđenju na tribinama, pak, pridonosi i činjenica da se ljudi sada slobodno mogu kladiti. Klađenje i druge vrste kocke, navodi Washington Post, postale su izvor novca za neke od tisuće građana koji su ostali bez posla posljednjih mjeseci. Jedan od njih kaže: Hvala koaliciji što nam je ponovo omogućila zabavu”.

New York Times se osvrće, pak, na stanje američke ekonomije nakon vijesti da je u prosincu otvoreno tek tisuću novih radnih mjesta, znatno manje od očekivanja. Doduše, stopa nezaposlenosti se smanjila, ali zbog toga što je 309 tisuća radnika, koji su bili prijavljeni na biroima za nezaposlene, odustalo od traženja posla. “Problem s kojim se suočava gospodin Bush”, piše New York Times, “je činjenica da od sada pa do izbora ne može puno učiniti već samo čekati i nadati se da će se situacija s nezaposlenošću poboljšati”.

Nije neuobičajeno da američki predsjednici poduzmu akcije kako bi ojačali ekonomiju, a onda se nadaju i mole da će njihove mjere dati rezultat u pravo vrijeme. Jimmy Carter i George Bush stariji nisu uspjeli, primjećuje novinar New York Timesa. Demokrati su, nimalo iznenađujuće, kritizirali nove podatke o broju otvorenih radnih mjesta. Činjenica da je od dolaska Georgea Busha na vlast u Americi zatvoreno više od dva milijuna radnih mjesta ostaje jedna od njegovih najvećih političkih slabosti, piše New York Times.

XS
SM
MD
LG