Linkovi

Lucić: SAD daje svu potrebnu potporu ulasku Hrvatske u NATO (10/1/04) - 2004-01-10


Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general zbora Josip Lucić, okončava danas svoj službeni posjet Sjedinjenim Državama istaknuvši da Amerikanci daju svu potrebnu potporu ulasku Hrvatske u NATO savez.

“Sjedinjene Države daju značajnu potporu razvoju Hrvatske vojske još od 1993.godine, a naša je suradnja posebno bila uspješna u posljednje dvije godine kada je obavljena reforma Oružanih snaga Republike Hrvatske“ – naglasio je general Lucić na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu. Prvi čovjek Hrvatske vojske je rekao da to što su Amerikanci znali prekinuti vojnu pomoć zbog prijepora oko Medjunarodnog kaznenog suda nije utjecalo na dosadašnju dobru suradnju.

Kako doznajemo iz Ureda generala Richarda Myersa, zapovjednika američkih oružanih snaga on bi jako cijenio razmještanje hrvatskih vojnika u Iraku, a general Lucić je o toj temi rekao da je to politička odluka, da su pripadnici Hrvatske vojske spremni i sposobni sudjelovati u operacijama izvan zemlje.

General Lucić je izjavio da je vrlo zanimljiva organizacija Obalne straže u Americi koja nadzire morske granice: ”Smatram da se trebaju iskoristiti kapaciteti naše mornarice u zaštiti Jadrana, ali to je sada posao policije i doista nam ne trebaju dvije mornarice. No, Amerikanci mogu pomoći našim vojnicima da se uspostavi Obalna straža. Mi i želimo ući u NATO savez zbog toga što ne možemo razmotriti samostalan sustav zračne i pomorske obrane” – izjavio je načelnik Glavnog stožera. Na upit o tome je li u Washingtonu bilo razgovora o korištenju hrvatskih vojnih baza, general Lucić je izjavio kako je Hrvatska nasljedila dobre i skupe baze od kojih bi neke mogle poslužiti potrebama NATO saveza.

XS
SM
MD
LG