Linkovi

Vjerske slobode u Rusiji (10/1/04) - 2004-01-10


Sloboda vjere, kaže predsjednik Bush, “osnovna je vjera čovjekove duše. Moramo braniti tu slobodu u našoj zemlji”, rekao je on i dodao: “Moramo se zalagati za tu slobodu diljem svijeta”. To je razlog zašto američki State Department izlazi s godišnjim priopćenjem o slobodi vjere u zemljama diljem svijeta.

U ovogodišnjem priopćenju stoji da ruske vlasti i dalje dopuštaju, uglavnom slobodno, obnašanje vjere u većini slučajeva. Međutim, neke državne agencije u toj zemlji, zajedno s mnogim lokalnim vlastima, nastavljaju ograničavati prava članova pojedinih vjerskih manjina. Prije prošle godine uzrok većine žalbi bio je zakon iz 1997. godine koji ograničava prava, aktivnosti i status novih vjerskih skupina, odnosno vjera koje postoje u zemlji manje od 15 godina. Pored toga, pritužbe koje su proizlazile iz traženja da se vjere registriraju ili po drugi put registriraju u skladu s tim zakonom, nešto su smanjene. Ipak, određenim vjerskim skupinama još nije dozvoljeno registriranje u nekim okruzima.

Prema zakonu iz 1997. godine, vjerske skupine koje se vode kao “organizacije” imaju više prava od onih koje se vode jednostavno kao “skupine”. Štoviše, registriranje mora biti obavljeno na lokalnoj i državnoj razini. Čak i onda kad je “skupina” priznata kao “organizacija” i kad je registrirana na državnoj razini, zahtjev za registriranjem na lokalnoj razini može biti odbijen. U nekim područjima, lokalne vlasti uzastopno su odbijale zahtjeve mormona, scientologa, Jehovinih svjedoka i drugih. Nadalje, pojedine lokalne vlasti spriječavale su članove vjerskih manjina u njihovim zahtjevima za korištenjem prikladnih prostorija za veća okupljanja, te su onemogućavali izdavanje dozvola za izgradnju zgrada ili za njihovo iznajmljivanje.

Prema izvješću o slobodi vjere, ruske sigurnosne službe sve češće tretiraju čelnike nekih manjinskih vjera kao prijetnju državnoj sigurnosti. Nadalje, inozemni djelatnici koji rade na području religije često imaju poteškoće s dobivanjem viza s rokom duljim od 3 mjeseca. Ruske vlasti nisu izdale ili su povukle vize nekih protestantskih i katoličkih svećenika, te čelnika tibetanskih budista, Dalai Lame.

Iako su u nekim dijelovima državnih vlasti poduzeti pozitivni koraci, više treba biti učinjeno kako bi se očuvala sloboda vjere za sve građane Rusije. Kako je rekao John Hanford, američki ambasador za međunarodna vjerska prava, “Sjedinjene Države čvrsto stoje pri svojoj odluci da brane progonjene i da se zalažu za građane koje bi državne vlasti ušutkale”.

XS
SM
MD
LG