Linkovi

Posada Međunarodne svemirske postaje u izolaciji zbog istjecanja zraka (11/1/04) - 2004-01-10


Dužnosnici NASA-e i njihovi ruski kolege odlučili su izolirati na nekoliko dana dvočlanu posadu Međunarodne svemirske postaje, dok stručnjaci pokušavaju utvrditi odakle istječe zrak iz postaje.

Posada postaje mogla bi provesti do pet dana u jednom modulu, da bi znanstvenici mogli otkriti izvor istjecanja zraka. Stručnjaci planiraju zatvoriti sve prolaze između četiri glavna modula i pratiti pritisak zraka u svakom modulu zasebno. Istjecanje zraka otkriveno je prošli mjesec i ne smatra se opasnim za živote posade. Iako Rusi tvrde da se pritisak zraka stabilizirao, dužnosnici NASA-e kažu da postaja svaki dan i dalje gubi po kilogram zraka.

Američki astroanut Michael Foale i ruski kozmonaut Alexander Kaleri boravit će u ruskom modulu Zvijezda, uz koji je privezana ruska kapsula Soyuz, i u kojem se nalaze nužnici i kuhinja. Posada će morati obustaviti sve znanstvene pokuse, a bit će razdvojena i od najmodernije komunikacijske opreme na postaji, smještenoj u američkom laboratorijskom modulu Destiny.

Broj članova posade na Međunarodnoj svemirskoj postaji znatno je smanjen, otkako se američki raketoplan Columbia raspao prilikom ulaženja u Zemljinu atmosferu u veljači prošle godine. Tom je prilikom stradalo svih sedam astronauta Columbije. Otada svi letovi za Međunarodnu svemirsku postaju, kako teretni, tako i oni s posadom, kreću iz ruskog kozmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu. Kritičari tvrde da Međunarodna svemirska postaja do sada nije pokazala nikakvu znanstvenu vrijednost, a njena izgradnja je od 1998. do danas koštala 95 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG