Linkovi

Tmurna Tacoma - američki grad s najviše stresa (11/1/04) - 2004-01-10


Želite li živjeti bez stresa, zaboravite život u Miamiju, New Yorku i Las Vegasu – zaključak je istraživanja koje je provela organizacija BestPlaces, a objavio časopis "Money".

BestPlaces svake godine sastavlja popis od stotinu američkih gradova s najvećom razinom stresa. Na prvom mjestu se, na opće čuđenje, ipak nisu našli ni New York, ni Miami, ni Las Vegas, već Takoma, grad od 120 tisuća stanovnika u saveznoj državi Washington. Ovaj grad, oko 50 kilometara istočno od Seattlea, u kojem je rođen washingtonski snajperist John Lee Muhammad, ponio je ovu ne baš laskavu titulu zahvaljujući neugodnoj kombinaciji visokih razina samoubojstava, nezaposlenosti, krađa i velikog broja oblačnih i kišovitih dana.

Na drugom mjestu popisa našao se Miami, s neuobičajeno visokom stopom kriminala, visokim cijenama nekretnina, velikim prometnim gužvama i velikoj stopi razvoda. Treći je New Orleans, a za njim slijedi Las Vegas, s najvećim stopama razvoda i samoubojstava u zemlji. New York je tek četvrti, ali njegovi stanovnici potroše na putovanje na posao i s posla više vremena nego bilo tko drugi u zemlji. Dalje redom slijede Portland, Mobile u Alabami, Stockton-Lodi u Californiji, te Detroit i Dallas.

Stručnjaci organizacije BestPlaces koristili su u sastavljanju svojeg popisa javne statistike o kriminalu, vremenskim prilikama i zdravlju, točnije, o faktorima kao što su samoubojstva, konzumiranje alkohola, razvodi i mentalno zdravlje stanovnika pojedinog grada.

XS
SM
MD
LG