Linkovi

Bush: Smanjenja poreza dovela do gospodarskog oporavka (11/1/04) - 2004-01-10


Predsjednik Bush izjavio je da su njegova velika smanjenja poreza potaknula oporavak američkog gospodarstva, te je upozorio da bi demokratski prijedlozi o ukidanju dijela tih smanjenja zaustavili gospodarski rast.

U svojem redovitom tjednom radijskom obraćanju naciji, predsjednik je kazao da su njegova smanjenja poreza dovela do povećanja poslovnih ulaganja, do jačanja proizvodnje, do porasta vrijednosti dionica i povećanja broja kućevlasnika. Prema njegovim riječima, na početku nove godine, kompanije ulažu više nego ranije, a više od 250.000 Amerikanaca ima nova radna mjesta. Stopa nezaposlenosti pala je ispod 6 posto, a ukupna vrijednost tržišta dionica je protekle godine porasla za više od tri bilijuna dolara.

Ranije je loša ekonomska situacija predstavljala potencijalni politički problem za predsjednika, jer su mnogi demokratski predsjednički kandidati isticali da je, otkako je on došao u Bijelu kuću, američko gospodarstvo izgubilo više od tri milijuna radnih mjesta. No, sada kada gospodarstvo pokazuje znakove oporavka, predsjednik je ponovno u ofenzivi, te je u svojoj radijskoj poruci pozvao Kongres da njegova smanjenja poreza učini trajnima.

Demokrati su oštro kritizirali njegova smanjenja poreza, govoreći da ona većinom idu na ruku bogatima. Prema demokratima, ta su smanjenja također dovela do ogromnih proračunskih manjkova i sve veće zaduženosti vlade. Unatoč predsjednikovim optimističnim riječima, najnovije statistike pokazuju da je u prosincu otvoreno daleko manje novih radnih mjesta nego što se očekivalo.

XS
SM
MD
LG