Linkovi

Najveća rotacija američkih snaga u više od 50 godina (9/1/04) - 2004-01-09


Washington Post piše da je Pentagon započeo s rotacijom snaga iz Iraka, Kuvajta i Afganistana. Ta operacija, kako se vjeruje, bit će najizazovnije kretanje američkih snaga u više od pola stoljeća. Rotacija američkih postrojbi trajat će do svibnja i smatra se neuobičajenom, ne samo zbog svog opsega i zbijenih rokova, nego i zbog toga što se velik broj vojnika povlači i upućuje u ratnu zonu, stoji u Washington Postu. Oko stotinu tisuća vojnika bit će upućeno u Irak, a isto toliko će ih se vratiti kući. Svježu zamjenu dobit će i 20 tisuća vojnika u Kuvajtu te deset tisuća u Afganistanu.

Pretendent na predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, Wesley Clark, počeo je mijenjati svoj stil kako bi zadobio veću podršku među ženama, izvještava New York Times. Kako primjećuje ovaj dnevnik, umirovljeni general pojavio se na nekoliko posljednjih skupova u pratnji žena, a njegova kampanja objavila je promidžbeni spot u kojem nastupa jedna vojnikinja kojoj je Clark bio nadređen. Do ovakvog zaokreta dolazi nakon što su njegovi savjetnici primjetili da uživa znatno manju podršku žena, piše New York Times. Neki demokrati kažu da je to stoga što pripadnici oružanih snaga nisu toliko privlačni ženama.

I na kraju ponovo New York Times koji upozorava da su se troškovi za zdravstvo u Sjedinjenim Državama toliko povećali da sada iznose gotovo 15 posto nacionalne ekonomije. U 2002. godini ti su troškovi iznosili bilijun i 550 milijardi dolara. Drugim riječima, troškovi za zdravstvenu skrb iznosili su 5,440 dolara po glavi stanovnika. Podaci za 2003. godinu još nisu dostupni no neki stručnjaci vjeruju da će oni pokazati usporavanje navedenih troškova.

XS
SM
MD
LG